Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел допускат примирие с "Хамас"

Снимка: Алами/Ройтерс

Израелският министър на отбраната Йоав Галант смята, че временно примирие с радикалната палестинска групировка "Хамас“ е възможно. Според него обаче прекратяването на войната е друго нещо.

Йоав Галант посочи, че се затваря времевият прозорец за постигане на споразумение за временно прекратяване на огъня с "Хамас". По думите му назрели са условия за поне шестседмична пауза в сраженията, която може да включва освобождаването на много заложници, държани в Газа. Галант обаче не коментира трайно прекратяване на сраженията, за което настояваше "Хамас", което поставя въпроса дали сделката е осъществима. САЩ, заедно с посредниците Египет и Катар, в продължение на месеци работят за прекратяване на огъня.

Рано тази сутрин най-малко 5 души са били убити при израелски въздушен удар над Тубас на Западния бряг, съобщи палестинският Червен полумесец. В изявление на израелската армия се казва, че като част от антитерористичната дейност е бил извършен удар върху въоръжена терористична клетка.

Вчера при израелски удар по бежанския лагер Ал Мауаси край южния град Хан Юнис в Ивицата Газа загинаха най-малко 40 души, а други 60 бяха ранени. От израелската армия твърдят, че са поразили команден център на бойци на "Хамас", които проникнали в хуманитарната зона. От палестинската групировка отрекоха в бежанския лагер да е имало нейни бойци.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна