Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за улични изкуства 6Fest – с пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Първият български самостоятелен фестивал за улични изкуства 6Fest разширява фестивалната си карта с пътуващи издания в София (14 септември), Стара Загора (20-21 септември) и Бургас (11-12 октомври). Така градовете с издания на 6Fest за цялата фестивална история от 2017 г. насам са вече 7.

"Още от втората фестивална година се роди мечтата ни 6Fest да бъде и пътуващ уличен фестивал и с всяка следваща година работим за нея. За да оживяваме и правим по-щастливи нашите градове чрез изкуства", споделят от екипа на 6Fest.

Всички събития са с вход свободен, а зрителите ще видят цирк, куклен театър, огнено изкуство, кокили, танци. Предстоящите издания се осъществяват с финансовата подкрепа на Столична община, Община Стара Загора и Община Бургас.


Първо от трите е изданието на 6Fest в София на 14 септември, като част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. На площад "Света Неделя" ще гледаме уличното клоунадно представление "Илюзии с Маг Русев" на Даниел Русев от Театър "Хамелеон" (17:00 ч.), "Музика на кокили" с Dario Bulgario от цирковата формация "Проект Комбино" (18.00 ч.). Акцент във фестивалната програма са двата карнавални спектакли на 6Fest – дневен от 19.00 и светлинен от 20.30 часа. Създадени в духа на карнавалните традиции по света, зрителите ще видят четири причудливи карнавални кукли с височина от близо 4 метра, които ще дефилират на площад "Света Неделя".

6Fest в Стара Загора на 20 и 21 септември ще представи цирк, куклен театър, клоунада, кокили и огнено изкуство в парк "Артилерийски". Акценти в програмата са участието на Държавния куклен театър Стара Загора, на "Divinitas"-първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България, както и на смелия жонгльор с ножове върху моносайкъл (високо колело на една гума) Маг "Бамбини".

6Fest в Бургас на 11 и 12 октомври 2024 г. поставя фокуса върху младите хора чрез работилници за улични изкуства, които ще се проведат в Международния младежки културен център в ж.к. "Меден рудник” с участието на артисти – обучители от Пътуващ театър "Скрин".

Фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест) е първият български самостоятелно провеждащ се фестивал, посветен на изпълнителските улични изкуства. Първото му издание е през 2017 г. в Габрово паралелно с Карнавала, а от 2019 г. 6Fest се провежда в Пловдив. До момента има 14 основни издания, като е бил част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата, както и от Културния календар на Община Пловдив.

Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир” с фестивалния организатор Момчил Цонев. Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: ФС на 6Fest
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна