Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кое е това момиче

Мария Колева и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 554 "Трамвай по желание" среща своята публика с уникалния кърджалийски "глас на България" Мария Колева.

За широката публика у нас Мария става знаменитост, след като се проявява в "Гласът на България" през 2023 г. Там кърджалийката блясва като звезда в тима "Лечев".

Близките до нея обаче знаят, че първите музикални занимания на таланта са свързани с цигулката, която е неразделно с нея и до днес. Музиката успява да надвие дори увлечението по правото и историята. А пътните знаци на живота я отвеждат в САЩ, където търсещата себе си Мария завършва класическо пеене с профил госпъл и джаз. Незнайно защо това се случва тъкмо в Елкарт, щата Индиана. Симптоматично е обаче, че някъде по това време градовете Елкарт и Кърджали се побратимяват. Дейв Милър, който тогава е кмет на американското градче, изиграва съдбоносна роля в биографията на младата кърджалийка.

А публиката и журито в "Гласът на България" Мария покорява с интерпретацията на незабравимия Prince и "Purple rain".

Важна част от портрета на Мария Колева е стремежът ѝ към добротворчество. Джаз-дамата оставя талант, име и сърце зад благотворителна кауза – лечението на съгражданката Таня Тончева, която е с тежко онкологично заболяване и се нуждае от спешна медицинска интервенция в чужбина. Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и областният управител Никола Чанев застанаха твърдо зад тази кауза, ангажирайки се с организацията на благотворителен концерт на Мария Колева и отбор "Лечев" от хитовия музикален формат "Гласът на България".

Кое е това момиче? Мария е това момиче.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна