Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Гунев: И в Шенген ще бъдем принудени много бързо да въведем някакъв граничен контрол

| Интервю
Филип Гунев
Снимка: Силвия Великова

Дори България да влезе в Шенген, ще бъде принудена много бързо да въведе граничен контрол на принципа на анализа на риска, а не систематичен.

Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи, и уточни:

"Няма как да си позволим да не правим някаква форма на проверки на пристигащите от Гърция. Ако се отвори един безконтролен коридор през България и Румъния към Западна Европа, моментално ще пренасочи потоците от Западните Балкани". 

Според него има голям обществен отзвук в последните дни на решението на правителството в Германия, защото за първи път тя въвежда тотален контрол по всичките си сухопътни граници, въпреки че логиката на миграционния натиск обикновено е от изток. 

"В граничните райони има близо 300 хиляди души, които всеки ден пресичат границата на Германия, за да работят в съседни държави. Същото важи и за хора, които идват ежедневно да работят в Германия. Това ще предизвика огромни задръствания по границите и вече има сметки колко милиона ще струва това на германската икономика", обясни той.

Миналата година Германия обяви по-строг контрол по сухопътните си граници с Полша, Чехия и Швейцария в отговор на рязкото увеличение на молбите за убежище за първи път.

По думите на Гунев всяка страна от ЕС има юридическо право да въведе контрол на границите си, но много зависи как ще бъде извършван той:

"Ако започнат систематични проверки и на всеки човек му се проверява паспортът, най-вероятно Европейската комисия ще реагира, а и другите държави ще реагират, че това диспропорционално на нивото на заплаха. Зависи как практически ще се въведе този контрол след понеделник".

В предаването "12+3" Филип Гунев прогнозира, че вероятно ще се търси промяна на международния режим за предоставяне на убежище, който от 10 години се използва от трафиканти на икономически мигранти, като подчерта, че се базира на случващото се и в Европа, и на границата на САЩ с Мексико:

"Ако не се промени този режим, ще продължаваме да виждаме половинчати форми на граничен контрол, половинчата помощ към бежанците, все повече отблъсквания по границите, които се толерират. Трябва да се мисли как да се предостави истинска помощ само на уязвими групи, а не на всички, които потенциално биха могли да търсят помощ, защото те са милиони, а нито Европа, нито САЩ може да си позволи да приеме милиони бежанци. Затова трябва да има по-умна политика". 

Интервюто на Снежана Иванова с Филип Гунев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна