Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За да се преодолее кризата, трябва да възстановим нормалния режим на работа на институциите"

Атанас Славов: ВСС суспендира Конституцията, като рестартира процедурата за избор на главен прокурор

"Има реална заплаха от демократичен срив и някаква форма на авторитаризъм"

| Интервю
Атанас Славов
Снимка: Добрина Карамболова

Големият въпрос е дали ВСС може да суспендира текст от Конституцията, след като и самият Конституционен съд не го е обявил за противоконституционен, и да рестартира процедурата от миналата година за избор на главен прокурор, все едно нищо не се е случило. Няма как! Конституцията е върховен закон и не може една процедура по обикновеното законодателство да суспендира конституционен текст. 

Това каза пред БНР бившият министър на правосъдието Атанас Славов, юрист, специалист по конституционно право.

"Това, което е крайно притеснително от гледна точка и на правото, и на Конституцията, е активирането на Висшия съдебен съвет и рестартирането на процедурата за избор на нов главен прокурор, при положение, че имаме действащ конституционен текст, той не е отменен, макар да е текст от преходните и заключителни разпоредби на приетите промени в Конституцията - параграф 23-ти, който много ясно казва, че двете колегии - съдийската и прокурорската - не могат да изпълняват функциите си по избор на най-висшите ръководители в системата - главен прокурор, председател на ВКС и председател на ВАС, докато се избере нов Висш съдебен съвет, а по тогавашния текст на Конституцията - два нови съвета", обясни той. 

"Не изключвам Борислав Сарафов първоначално да е имал планове да бъде избран за постоянен главен прокурор. Не знам какви са сега неговите кариерни планове", коментира още доц. Славов.

Ако искаме да сме правова държава, промените в Конституцията, в частта за съдебната власт, ще се случат, смята конституционалистът и припомни, че те са били подложени на сериозен международен анализ и мониторинг и докладите по тези промени са били позитивни:

"За съжаление сега не успяхме да ги защитим достатъчно пред Конституционния съд".

По думите на Славов е безспорно, че през изминалите години Делян Пеевски е изградил и разширил своето влияние в съдебната система - и в съда, и в прокуратурата, и в следствието:

"Има много сериозни подозрения за връзка с ръководството на Върховния административен съд, публично изразени и със съответните аргументи и мотиви". 

В предаването "Нещо повече" Атанас Славов подчерта, че ПП-ДБ търси подкрепа за това да е един от мандатоносителите в следващия парламент, "за да може България да се управлява в интерес на българските граждани":

"В момента това правителство на споделената отговорност между Борисов и Пеевски виждаме как управлява страната - ние сме в режим на свободно падане. И алтернативите стават всеки ден по-лоши. От "Възраждане" заиграват с темата за "чуждестранните агенти" не за първи път. Води се активна пропаганда срещу различни български общности, поставят се учителите до стената със законодателни предложения от популистите. Това не може да продължава! Ние се борим за това България да има редовно управление след тези избори. Няма да е лесно, ще се налагат компромиси, това ясно трябва да се каже. Но ние, ако не осигурим редовно управление, избрано от парламента, ще стигнем до окончателна криза на парламентарната система на управление и до експериментиране с всякакви възможни алтернативи. Те не са нито позитивни, нито добри - дали ще се наричат президентско управление, полупрезидентско или някаква мека форма на авторитаризъм. Това е реалната заплаха, пред която сме изправени през следващите месеци и година". 

Славов беше категоричен, че за да се преодолее кризата, трябва да се мине през по-продължително управление, избрано от Народното събрание:

"Трябва да възстановим нормалния режим на работа на институциите. Всички основни аспекти на публичното управление да могат да бъдат подновени и легитимирани през едно ново Народно събрание. Ако не успеем да направим това, опитът на държави от източната част на Европа е достатъчно показателен - демократичен срив и някаква форма на авторитарно управление".

Интервюто на Георги Налбантов с Атанас Славов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна