Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комплексът е изграден от доброволци от Националното дружество "Традиция"

В Троян откриват исторически комплекс "Балканци"

В центъра на експозицията е Дойранската епопея

| Репортаж
Сградата, в която ще се помещава историческият комплекс
Снимка: БТА

В Троян ще бъде открит официално новият исторически комплекс "Балканци". Той разказва историята на героичния 34-ти пехотен троянски полк, участвал активно и със значима роля в славните битки на Българската армия по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Комплексът е изграден от доброволци от Националното дружество "Традиция". Акцент е Дойранската епопея.

Идеята е на повече от 10 години. За изграждането на комплекса общината в Троян е предоставила сграда паметник на културата - родната къща на Спас Балевски, един от героите на полка.

Комплексът носи името на марша на 34-ти полк, пояснява Христо Калистерски, председател на дружество "Традиция".

В 29 табла в 6 витрини и различни други постановки се пресъздават историята на полка и позициите при Дойран. Един от създателите на комплекса е майор Дочо Николов, предоставил своя колекция от снимки и принадлежности.

"Хората да усетят визуално как са се чувствали нашите дядовци и прадядовци. Да покажем как са живели офицерите и войниците. Възстановили сме горе-долу как е изглеждало едно жилище на офицер."

Може да се видят английска карта с отбраната на българските позиции при Дойран, заповедта за военна мобилизация в Ловеч в началото на Първата световна война, войнишки книжки. Подготвен е кратък образователен документален филм. Посетителите ще разгледат още реплики на бойни знамена светини. Гилзи, осколки, лични вещи, керамика, германски бинтове, както и две плочи от разрушена българска църква допълват експозицията.

"Всички неща почти изцяло са от района на Дойран", уточнява Дочо Николов.

"Историята на 34-ти пехотен троянски полк е малка част от историята на цялата българска армия и същевременно историята на нашия народ. Нашите дядовци са били силни мъже, със силни жени, които са ги подкрепяли отзад и са им гледали семействата, работили са в самата държава, да могат да я изхранват, те да могат да се бият, да се жертват, доброволно да отиват да загиват, за да може всички ние, българи, да живеем в една държава." 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна