Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация "Родители" поставя важни въпроси пред институциите преди старта на учебната година

| Интервю
Давид Кюранов
Снимка: Юлияна Корнажева

От Асоциация "Родители" поставят 5 важни въпроси пред институциите преди старта на учебната година. Те са посочени в отворено писмо до МОН, Агенция за закрила на детето, Министерство на здравеопазването и омбудсмана:

1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища?

2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата, родителите и учителите, както и порочната практика на частните уроци?

3. Кога ще има сериозен контрол върху продажбата на вредни и опасни за здравето на децата храни, напитки и тютюневи изделия?

4. Кога ще има цялостна политика и финансиране, така че всички български училища да имат необходимите условия за поддържане на хигиена (топла вода и сапун в тоалетните), както и условия за спорт и игра - физкултурни салони, спортни площадки и съблекални?

5. Кога ще бъде въведено системно здравно образование в училище, така че децата да могат да получават както знания за физическото и психическото им развитие, така и за вредната храна, зависимостите и други опасности, свързани със здравето им?

Училището трябва да е място, където децата да се чувстват добре, заяви пред БНР Давид Кюранов, асоциация "Родители".

"Има законово решение от 2016 г. за въвеждане на едносменен режим още през  2016 г. Следобедната смяна ти изяжда целия ден".

Той коментира стреса около НВО след седми каза. 

"Нашето национално представително проучване показа, че около 65% от родителите или вече са записали децата на уроци, или ще го направят. На много деца в седми клас не им остава време за нищо. Това е претоварване на системата".

Кюранов обърна внимание на темата за психичното здраве.

"То трябва да бъде приорититзирано, а нашата образователна система няма навик да го прави". 

От Асоциация "Родители" призовават отговорните институции и обществото приоритетно да потърсят цялостно решение на тези проблеми, за да може децата ни да растат в една наистина качествена, подкрепяща и съвременна среда.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


Как да се адаптират децата след ваканцията към учебния процес и как ние, възрастните да се справим със следваканционната депресия, провери Виолета Борисова.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна