Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на художника Константин Щъркелов за деца

Снимка: fundrazr.com

Третата книга от специалната детска поредица на "История на изкуството за любители" е посветена на художника Константин Щъркелов, наричан "Царя на акварела". Първите две разказваха за живота и изкуството на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев. Според Кристина Тужарова, автор, илюстратор, графичен дизайнер и лектор в едноименната инициатива, този жанр е много развит в европейските музеи. "Има много начини да бъде представен един художник като за деца- казва тя - може да бъде артистична интерпретация или пък  документална книга"

"Константин Щъркелов е великолепен акварелист и през целия си живот е в синхрон с природата. Изкуството му не се променя от началото до края – разказва Кристина Тужарова – той рисува портрети, цветя, има много интересни рисунки от войната, не е само пейзажът неговият фокус. Той наистина твърди, че когато рисува чува музика, обичал е да римува, писал е стихове. Искам да покажа на децата, че между различните изкуства има връзка и не трябва да се страхуват да опитват"

Книгата разказва и историята за създаването на известната българска рапсодия "Вардар", която се ражда от общуването на Щъркелов с Панчо Владигеров в Берлин. Чуйте Кристина Тужарова в "Артефир".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна