Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Лазаров: Обществеността в Драгоман припозна волейбола за свой спорт, искаме да изградим силна школа

Добромир Лазаров
Снимка: ВК Драгоман

Старши треньорът на женския волейболен отбор на Драгоман Добромир Лазаров заяви, че в клуба са амбицирани да изградят силна школа в бъдеще и да разширят този спорт извън пределите на София.
"Възможността за ново начало и съответно възможността да разширим волейбола извън пределите на София - това ни подтикна да създадем проекта "Волейболен клуб Драгоман". Създадохме го, защото виждаме  огромна липса в София област по отношение развитието на волейбола. Имаме експертизата и възможността да изградим нещо наистина голямо", добави наставникът на най-новия клуб в българския женски волейбол.

Официалното представяне на клуба ще бъде на 14 и 15  септември с провеждането на турнир за "Купата на кмета". В надпреварата ще участва женските отбори на Левски, Славия и ЦСКА.

"Първата година е най-трудна, но ние имаме доверието и подкрепата от нашите спонсорите, които ни повярваха и застанаха зад проекта. Имаме доверието от страна на състезателките,  които знаят и са виждали нашият стил на работа и успеваемост. Това са млади състезателки, които имат потенциал. Това е дългосрочен проект и затова търсехме такъв млад колектив, с които можем да надграждаме. В последните две години в залата в Драгоман играеше волейболен клуб Хектор. Искахме да проверим също дали местната общественост и жителите на града ще припознаят такъв проект, ще припознаят развитието на този спорт. За щастие те го припознаха, защото носи удоволствие на аудитория, припознаха го като възможност месните деца да го практикуват. Това е нещо, което ни даде наистина добър гръб и основа, над която да надграждаме", допълни опитният специалист пред БНР. 

"Авторитетът сме го градили първо с успехите, второ с работата и с взаимоотношенията със състезателите, с които сме работили. Когато един треньор работи добре с даден състезател, препоръката и съответно сондирането на мнения е много важно. Смея да твърдя, че нямахме откази от състезателите, с които говорихме. Напротив бяха изключително горди и щастливи, че имат възможността да работят с нас", подчерта наставникът, работил с голямата част от националните гарнитури при подрастващите. 

"Идеята ни е да успеем да си изградим добро ядро, което дългосрочно да бъде конкурентоспособно на големите клубове. Тези големи клубове някога са били малки като нас. По същия начин и на тях им е било трудно първите години да се докажат, но с правилната работа и с правилния екип няма невъзможни неща. Трябва да се работи правилно. Хубаво е да има такава здравословна конкуренция. Това е градивно генерално за българския волейбол и съответно за развитието на женско направление", обясни още Лазаров и добави:

"Целта ни през първата година ще бъде да стигнем до златната среда или до плейофи, да не кажем финал. Нашите амбиции са клубът да е на европейско ниво. Имаме съответно и амбиция да играем в евротурнирите,  защото така ще предоставим сцена и поле на изява на всички състезателки, които са в клуба. Ще се борим да бъдем в челното класиране в края на сезона. Освен това имаме още една основна цел и тя е покрай жените или наш представителен отбор да изградим силна школа към клуба, която да даде своя дългосрочен продукт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна