Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: Бъдещата парична и лихвена политика на ЕЦБ ще остане зависима от постъпващите данни

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард отново подчерта, че бъдещата парична и лихвена политика на ЕЦБ ще остане напълно зависима от постъпващите икономически данни, въздържайки се по този начин да сигнализира какво биха могли да направят централните банкери в следващите месеци.

По време на пресконференцията след края на днешното заседание, на въпрос на репортери защо ЕЦБ взе решение да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта, вместо с 50 базисни пункта, Лагард отговори, че предвид инфлационните очаквания на банката "беше разумно да намали лихвения процент по депозитните улеснения" с четвърт процентен пункт.

Тя напомни, че ЕЦБ не разглежда "едно единствено число" и докато курсът по отношение на лихвите е очевидно в посока "намаляване", нищо не е предопределено "нито по отношение на последователността, нито по отношение на размера".

Лагард също така посочи, че макар да има изоставане в трансмисията на паричната политика (отражението на паричната и лихвена политика върху икономическото развитие), ЕЦБ смята, че пикът на въздействието на паричното затягане (на лихвените повишения) върху брутния вътрешен продукт на еврозоната е достигнат.

"Ще има продължителен, макар и низходящ ефект от тези решения и ще имаме същия вид забавяне, приложимо към решението, което вземаме сега", каза Лагард.

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че договореният ръст на заплатите се очаква да остане висок и нестабилен през 2025 г. Въпреки това общите разходи за труд се забавят и се очаква ръстът на компенсацията на служителите отново да се забави "забележимо" през 2025 г.

"Работещите очакват ръстът на разходите за труд на единица продукция да продължи да намалява през прогнозния хоризонт поради по-ниския ръст на заплатите и възстановяването на производителността", каза тя.

Лагард добави, че пазарът на труда остава устойчив, въпреки че последните данни сочат допълнително забавяне на търсенето на работна ръка, като свободните работни места се доближават до нивата отпреди коронавирусната пандемия.

Според нея, инфлацията в услугите "изисква много внимателно разбиране и наблюдение".

"Инфлацията на услугите се повиши от 4,2% на 4,4%. Въпреки че толкова много компоненти са в процес на спад, в този конкретен сегмент инфлацията се увеличава. Опитахме се да установи какво стои зад това. Според нас това е комбинация от повишените цени на ваканционни пакети и на застраховки ", обясни Лагард.

Шефът на ЕЦБ обаче добави, че въпреки нарастването на инфлацията в услугите, общата инфлация се очаква да отбележи спад през 2025 г. поради забавянето на растежа на заплатите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна