Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Предизборната кампания може да е белязана от технологични и институционални проблеми по места"

Елена Дариева: Не съм оптимист, че през октомври ще има радикална промяна

"Ниската избирателна активност може това да е шанс за други формации"

| Интервю
Елена Дариева
Снимка: Личен архив

Всички лидери на политически партии, представени в НС, до момента показват, че не могат да достигнат до онзи политически консенсус, които да покаже, че разбират смисъла на политиката и какви са целите пред България и пред обществото ни.

Това коментира в интервю пред БНР социологът Елена Дариева.

"Още са застинали на етапа с кого да направят управленска коалиция. Показват, че не могат да преодолеят този проблем. Според политическата теория има два типа политическа етика. Едната е на убежденията, следваш принципите си, дори да не постигаш целите, оставяш на тези убеждения. Нашите политици това демонстрират. Другата е етиката на отговорността, важна е целта", каза Дариева.

Тя прогнозира, че и след 27 октомври не очаква някаква радикална промяна.

"Кампанията се очертава трудна. Надявам се, да не станем свидетели на нови разделителни линии, въпреки позитивния тон, който показват. Но не пропускат да си пуснат и по една стрела помежду си. Не дават отговорна основния въпрос, кои са естествените партньори. И не виждам здрава основа за изграждане на управленска коалиция. Не съм оптимист, че през октомври нещо радикално ще се промени.

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Социологът очаква войната в ДПС да отекне върху цялостната предизборна картина и „ще даде големи разлики в резултатите на политическите сили 51-вото НС:

"Чака ни тежка и трудна кампания и вероятно ще се окаже доста скъпа. Решаваща ще е ролята на ЦИК на РИК и СИК. В светлината на последните събития цялата кампания може да е белязана от институционални проблеми по места и да мине под знака на технологични и административни схватки."

Дариева уточни, че социолозите очакват хората да се отдръпнат, защото не са съгласни, да са заложници в подобна властова битка.

За двубоя Пеевски – Доган тя коментира:

"Най-същественият въпрос е, кой ще спечели най-значимия капитал на една партия – това са избирателите. Името е изключително важно при такъв електорат, традиционно свикнал да гласува за ДПС, защото за първи път от 2001 г. ДПС не само няма да е самостоятелно, а и в две различни коалиции с различна интерпретация на абревеатурата ДПС."

Според Елена Дариева днешната ситуация дава шанс на други политически играчи - двама се карат, третият печели. И посочи, че за изборната надпревара на 27 октомври в регистрите на ЦИК е ДОСТ, която през 2017 г. откъсна над 100 000 гласа от ДПС. Регистрирани са и Свобода и Достойнство на Орхан Исмаилов и на формацията на Гюнер Тахир.

"Това, което е криза за едни се явява възможност за други. На фона на ниска избирателна активност, това може това да е шанс други формации да мобилизират електорат", коментира Дариев.

Тя отчита като грешка деидеологизацията в системните партии, включително и в ГЕРБ. Предупреди, че изборните резултати ще зависят от местната власт, защото в малките общини хората са силно зависими от управниците, защото общината е най-големият работодател и доставчик на услуги.

Социологът смята, че е пропусната възможността да се създаде фронт Пеевски и Антипеевски:

"Фронтът, който Делян Пеевски отвори срещу президента Румен Радев е един от инструментите. Когато се изправиш срещу най-високо рейтинговия играч привличаш прожекторите и се поставяш в А отбора на политическата сцена. Това е стремеж и амбиция, която Пеевски не пропуска да демонстрира в последните месеци. Единственото сигурно, в резултата на кризата в ДПС, е, че формацията ще претърпи електорална щета."

Социолозите ще изчакат още 10 дни, ЦИК да изтегли жребия и тогава ще тръгнат да мерят, сподели Елена Дариева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна