Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пшеницата поскъпна до двумесечен връх след новината за руски ракетен удар по товарен кораб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фючърсите на пшеницата скочиха с цели 2,2%, след като Украйна заяви, че товарен кораб, превозващ зърно през Черно море, е бил ударен от руска ракета, предаде Блумбърг.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски написа в в Telegram, че кораб, превозващ жито за Египет, е бил ударен от руска ракета веднага щом е напуснал украинските води.

Цените на зърното се покачиха до най-високи нива от 11-ти юли насам, след като търговията се поднови на борсата в Чикаго, като растежът идва преди месечния доклад за търсенето и предлагането на Министерството на земеделието на САЩ, който трябва да бъде публикуван по-късно днес.

Блумбърг отбелязва, че пазарите на зърнени храни обикновено не реагират толкова рязко на подобни новини, както беше по време на първите месеци от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 20222 г., когато пшеницата скочи до рекордни ценови нива.

Зад поскъпването на пшеницата и на другите зърнени култури от ценовите дъна, достигнати към края на август тази година, стоят и информациите за по-слаби реколти в най-големите износители като Русия и Украйна, както и в цяла Източна Европа.

След новината за руска ракетна атака по товарен кораб в Черно море, фючърсите на пшеницата с доставка през декември на Чикагската борса поскъпнаха до 5,9175 долара за един бушел (27,2155 кг), преди да последва известна ценова стабилизация около 5,65 долара за бушел.

Графика на фючърсите на пшеницата на и Чикагската борса (в долари за 100 бушела)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна