Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

| Интервю
2
Снимка: Иван Русланов, БНР

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге", а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат.

Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония.

По думите му не е изненадващо посещението на Давкова на представлението на Македонската опера в София:

"Още през май на фестивала Майски оперни вечери в Скопие тя посети "Валкюра" на Софийската опера. Тогава тя каза, че това е израз на желанието ѝ като държавен глава за развиването на културната дипломация, която според нея дава много по-добри резултати от традиционната дипломация. Още тогава тя беше заявила, че ще направи възможното, за да присъства на гостуването на Операта на РСМ в България".

Филипов подчерта, че цялото посещение на Гордана Силяновска-Давкова е организирано от Посолството на РСМ в София и няма официален характер, но има вероятност да се осъществи среща с президента Румен Радев.

"В делегацията ѝ ще бъдат министрите на културата и на външните работи на РСМ, за да може евентуално да се осъществи някакъв пряк контакт между новото македонско правителство и служебното правителство на България".

Журналистът смята, че ще има среща между президентите на България и РСМ:

"Хубаво е да се запознаят, защото те не се познават. Това винаги носи някакви плюсове, макар че аз не очаквам някакво чудо в нашите двустранни отношения". 

В предаването "Нещо повече" Костадин Филипов коментира още, че смяната на петима от членове на съвместната комисия за история и образование е "пример за провокационно отношение на новите македонски власти и лично на премиера Християн Мицкоски към България":

"Създава се потенциал за провокация в работата на тази комисия".

Интервюто на Людмила Железова с Костадин Филипов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна