Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма нищо по-важно човекът да стане по-човек: 105 години от рождението на Николай Хайтов

На 15 септември отбелязваме годишната на писателя

Снимка: БГНЕС

С предпремиера на екранизацията по разказа "Сватба" ще бъде отбелязана 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Прожекцията ще бъде днес, 13 септември, от 19 часа в Cineland Bulgaria Mall, а юбилейните чествания ще продължат четири дни. Новият български филм по едноименния разказ ще открие тържествата, които ще включват серия от изложби. Всички те са вдъхновени от една от най-значимите литературни творби на писателя – сборника "Диви разкази".

Николай Хайтов е ярка личност, от тези, които вечно греят. Дори когато ги няма. С ярка индивидуалност, която привлича сходни на себе си. В други случаи направо ги създава, пише за тях. Не дялан, а ръбат камък е, та "като се търкулнеш, да има къде да спреш". Умее да говори с хората, но и да ги изслушва, накрая направо се слива с героите си. А разказите му са диви, защото за него "този свят е населен с безсловесни сенки и това е светът на дивата и на дивната гора". Сигурно затова казват, че самият Хайтов е гората, че Хайтов е България.

Над 10 пиеси, 800 статии и рецензии говорят за връзката му със света, с дърветата, с природата, с Родопите. Известно е, че общият тираж на книгите му, които са издадени и преиздадени в България, е над 4 милиона екземпляра.

Магдалена Ралчева, Здравец Хайтов и Таня Димова
"Какво се случва" отбеляза в ефира на програма "Христо Ботев" 105-годишнината от рождението му с разговор за разказите му, за същественото за човека, за взаимоотношенията между хората, за образите с морал и ценностна система, които вдъхновяват, за нуждата да помним, за да знаем и ние кои сме.

Гости в предаването бяха синът на писателя арх. Здравец Хайтов, председател на фондация "Памет", и режисьорката Магдалена Ралчева, която екранизира разказа му "Сватба".

Те припомниха, че тъкмо очовечаването е в основната на творчеството на Хайтов и с тази серия от събития, които предстоят в София и Пловдив ще приближат хората до неговия свят. Важно е как младите четат и интерпретират думите на писателя и как разбираме идеята за това, че "няма нищо по-важно човекът да стане по-човек, а не такъв, какъвто е бил от памтивека".

След прожекцията на "Сватба", който беше представен за първи път пред публика тази година на кинофестивала в Кан, а преди официалната му премиера на 8 ноември му предстои и среща със зрителите на "Златна роза" 2024, честванията ще продължат с поредица изложби. На 15 септември във фоайето на ДТ "Николай Масалитинов" в Пловдив ще бъде открита плакатна изложба. На 17 септември в къщата на Верен Стамболян ще бъде открита изложба с дърворезби, а на следващия ден, 18 септември, във фоайето на ДК "Борис Христов" ще се открие изложба с илюстрации.

Повече чуйте в звуковия файл. В него можете да слушате и как актьорът Васил Михайлов чете откъси от разказите "Сватба", "Мъжки времена" и "Засукан свят". Записът е направен в студио "Акустична версия Бояна", издателството е Общобългарски комитет "Васил Левски", а радиото разполага с него, защото Михайлов е подарил диска след гостуване в предаването "Нощен Хоризонт".

Сценарист на филма "Сватба" е Юрий Дачев, оператор – Емил Христов. В ролите са Велислав Павлов, Васил Банов, Ралица Стоянова, Светлана Янчева, Михаил Мутафов, Радослав Владимиров, Гергана Данданова. Сюжетът се развива на прага между XIX и XX век. Родопа планина се превръща в място на необичайна любовна история. Срещата между Хатѐ и Мето е съдбоносна, прераствайки от младежко увлечение в непреодолима любов, която променя завинаги не само техния живот, но и на третия човек застанал между тях.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна