Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Жълт" код за обилни валежи в Западна България

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

"Жълт" код за обилни валежи е в сила за днес за Западна България, където се очаква на квадратен метър да паднат между 25 и 30 литра дъжд.

Предупреждението важи за 6 области на страната. Това са Видин, Монтана, Перник, Кюстендил, Благоевград и София-област, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес преди обяд над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Облачността от запад ще се увеличава. Около и след обяд на много места в Западна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. В Източна България ще има повече слънчеви часове. В повечето райони ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, като на север от планините, главно в следобедните часове, ще има и временно силни пориви. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, за София - около 27°.

Над планините облачността от запад ще се увеличава. Около и след обяд в масивите на Западна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. По високите части ще духа по-често силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места видимостта ще е временно намалена. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 26°-30°. Температурата на морската вода е 24°-26°.



Снимка: НИМХ

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна