Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Карадимов в Бургас: Промените целят повишаване на доверието в изборния процес

Решението на ЦИК по предложенията се очаква във вторник

Във вторник се очаква решението на ЦИК относно предложенията за подобряването на изборния процес, свързан с машинното гласуване. Тези предложения са изпратени с писмо до комисията от министъра на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов. Те предвиждат оптимизиране на процеса по удостоверяването на машините, нови изисквания при поставянето на пломбите, както и премахването на старата хартия, останала от последните избори в тях. 

Целта на промените е да се увеличи доверието в изборния процес, заяви министър Карадимов. Важно е освен удостоверяване на машините да се удостоверява и софтуера, а за разписките, които излизат от тях, да не се използва хартия от миналите избори, подчерта той.

„Затова ние настояваме хартията да бъде доставяна изцяло и само от печатницата на БНБ и второ тя да бъде изцяло нова, като в една процедура на взаимен диалог печатницата на БНБ и ЦИК да определят защитата на съответната хартия. Не искаме друг на бъде доставчика на плобмите. Те трябва да имат номера, а всяка машина да върви с пломба с номер. Номерът на пломбата да бъде записан в приемно-предавателния протокол между доставчика и секционната избирателна комисия.

Той подчерта и трети важен момент.

"Искаме да бъде максимално разширен, ние ще подпомогнем логистично и кадрово този процес, да бъде уплътнен процесът на контрола върху машините преди да бъдат разпределени към секционните избирателни комисии“ 

А относно съмненията дали е в правомощията на министъра да сезира ЦИК с предложения за подобряването на изборния процес Росен Карадимов каза:

„Писмото е съгласувано с всички ведомства, които имат отношение към изборния процес“

Предложените промени не изискват нито повече пари, нито допълнителни срокове, каза още министър Карадимов.


По публикацията работи: Нина Рангелова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна