Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС спря делото за Андрей Гюров, ще пита Съда на ЕС

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Върховният административен съд (ВАС) спря делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ и реши да отправи осем въпроса до съда на Европейския съд.

Това забавя процедурата за финализиране на казуса с до година и половина.

Съдебният състав, председателстван от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, ще настоява преюдициалното запитване да бъде прието за разглеждане по реда на бързото производство. Според един от адвокатите на Гюров, ако искането бъде уважено, делото ще може да бъде възобновено до 2 -3 месеца. По обикновения ред - може и до 12 -18 месеца.

Гюров беше освободен предсрочно от поста, след като Антикорупционната комисия установи, че в началото на мандата си е бил в несъвестност, защото е бил съдружник в търговско дружество и е участвал в неправителствена организация. Той обжалва това решение в САС, но междувременно мандата му беше прекратен. 

Решението за отправяне на преюдициално запитване е, за да може съдът в Люксембург да разтълкува формулировката в уредбата на ЕС по отношение на възможността за предсрочно освобождаване на членове на управителните органи на националните банки, които са общи. 

ВАС трябва да види дали те съответстват на основанията, с които беше освободен самият Гюров. 

"Както ние твърдяхме от самото начало, в този казус има засегнати правила на Европейското законодателство и с оглед на това Върховният административен съд всъщност е задължен да отправи такова преюдициално запитване. Това беше и нашето искане, защото от самото начало ние твърдим, че трябва да се съберат всички факти и обстоятелства, така че да се реши правилно това дело", коментира Гюров.

Председател на съдебния състав е председателят на ВАС Георги Чолаков. По решението да бъде изпратено преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз на особено мнение е бил един от тримата съдии - Юлия Ковачева, бивш член на ВСС. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна