Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия експулсира шестима британски дипломати, обвини ги в шпионаж

Министерството на външните работи на Русия
Снимка: БТА

Русия експулсира шестима британски дипломати с твърдение, че са участвали в шпионска и саботажна дейност, съобщиха британски медии, позовавайки се на Федералната служба за сигурност на Русия.

Федералната служба за сигурност на Русия е съобщила тази сутрин, че е отнела акредитациите на шестима британски дипломати в Москва, твърдейки, че има доказателства, че са развивали и участвали в шпионска и саботажна дейност.

Британското посолство в Москва все още не е коментирало твърденията. От Федералната служба са посочили, че разполагат с документи, показващи, че отдел на британското външно министерство в Лондон, отговарящ за Източна Европа и Централна Азия, е координирал така наречената "ескалация на политическа и военна ситуация" и е получил задача да осигури стратегическо поражение на Русия във войната й срещу Украйна.

На тази база се заключава, че тези дипломати представляват заплаха за сигурността на Руската федерация. Ще бъде поискано и от други британски дипломати да се приберат по-рано, ако се установи, че участват в подобна дейност.

Бившият съветник на британското правителство по въпросите на сигурността лорд Питър Рикетс коментира, че ходът на Москва е "наказание" за британците, смятани за лидери в оръжейните доставки за Украйна и опитите да се позволи използване на далекобойни ракети по цели в Русия.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна