Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа

Снимка: Pixabay

Гърция е предупредила ЕС, че руските удари по украинската инфраструктура водят по повишаване на цената на електричеството в югоизточна Европа. Това пише "Файненшъл Таймс", като се позовава на писмо, изпратено днес от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис до Европейската комисия.

Цените на тока са достигнали критични нива и има нужда от спешен "политически отговор", пише Мицотакис. През август цената на електроенергията в южната ни съседка е скочила от 60 евро на 130 евро за мегаватчас. За да се избегнат подобни скокове в бъдеще гръцкият премиер настоява Урсула фон дер Лайен да работи за засилване на "трасграничния капацитет". Заради руските удари срещу украинската електропреносна мрежа, Киев, от нетен износител на електричество, е увеличил вноса на електроенергия шесткратно в сравнение с миналата година.

Мицотакис иска и по-добър надзор на пазара на електроенергия, който определя като "неразбираема черна кутия - дори за експертите".

Междувременно, украинската енергийно министерство съобщи, че за изминалия ден Русия е атакувала енергийната инфраструктура в шест области. А украинските военновъздушни сили оповестиха, че са свалили 24 от общо 26 дрона, изстреляни от Русия тази нощ, над пет области, включително град Одеса, където има голяма българска общност.

А премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че не е притеснен от предупреждението на руския президент Владимир Путин, че западните страни, които позволят на Украйна да нанася удари по руска територия с ракети с далечен обсег западно производство, ще станат преки участници във войната.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна