Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма официална информация за екипажа на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39

Учебно-боен самолет L-39 катастрофира край трета авиобаза "Граф Игнатиево"
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Все още няма официална информация за екипажа на катастрофиралия край трета авиобаза "Граф Игнатиево" учебно-боен самолет L-39. Този тип самолет е двуместен.

Инцидентът стана при подготовката на за утрешните демонстрации на авиобазата по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

На този етап не можем нито да потвърдим, нито да отречем информацията за загинали, съобщи Евелина Бранимирова от пресцентъра на военното министерство.

По-рано днес президентът Румен Радев беше в базата, където участва в демонстрационен полет на Ф-16.

От Министерството на отбраната определиха инцидента като достатъчно сериозен, без да съобщават каква е съдбата на пилота. Тренировъчният самолет L-39 се е разбил близо до базата при подготовка на утрешните демонстрации за авиошоуто, но министърът на отбраната Атанас Запрянов е отменил авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофата.

Военната полиция и Военната прокуратура на Пловдив са на място. Това е обичайна практика при военни инциденти. Премиерът Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, и и.д началник на отбраната ген. Цанко Стойков пътуват към авиобазата.

За образуваното досъдебно производство е информиран и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Предстои извършването на оглед на местопроизшествието, установяване и разпит на свидетели, както и на всички длъжностни лица, съпричастни към планирането, осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника. Ще бъде иззета цялата документация, относима към случая. Предстои назначаването и на множество експертизи

Свидетели разказаха, че са иззети и снимки и видеоматериали.

Това не е първия инцидент с военен самолет. През юни 2021 г. самолет Миг-29 се разби в Черно море, а пилотът загина. През септември 2022 г. военен самолет Су-25 също се разби край авиобазата "Безмер". Пилотът тогава успя да катапултира.

Последният доклад за състоянието на отбраната отчете, че остава крайно недостатъчен броят на летателните часове във военновъздушните сили. За 2023 г. те са били изпълнени на 71% спрямо планирания общ годишен брой. Основната причина за неизпълнението на планираното количество летателни часове е останал ограниченият брой изправна авиационна техника, посочва доклада за състоянието на отбраната за 2023 г.

Взети са мерки за локализиране на пожарите, вследствие на инцидента и установяване на причините за него, информира министерството на отбраната. Пет противопожарни екипа са насочени към Трета авиационна база "Граф Игнатиево", съобщиха от пожарната в Пловдив.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна