Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин изпрати ясно послание към Запада за ракетите с голям обсег за Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди страните членки на НАТО, които се колебаят дали да разрешат на Украйна да използва предоставените от тях далекобойни оръжия срещу Русия, че всъщност в момента решават дали да започнат да участват пряко във войната.

"Ако това решение бъде взето, то няма да означава нищо друго освен пряко участие на страните от НАТО, Съединените щати и европейските държави във войната в Украйна. Това променя цялата природа на конфликта и ще означава, че НАТО, САЩ и европейските страни воюват с Русия. Тогава ние ще вземем подходящи решения въз основа на заплахите, които ще бъдат създадени за нас".

По думите на руския президент само военнослужещи от НАТО могат да задават параметрите за ракетните удари, а те ще са възможни само ако се използват спътникови данни, с каквито Украйна не разполага.

Британският премиер Киър Стармър, който по-късно ще се срещне с американския президент Джо Байдън във Вашингтон, коментира, че Русия е започнала войната в Украйна и може да я прекрати "веднага", а премиерът на Полша Доналд Туск призова да не се придава прекомерно значение на изявленията на Путин и че те по-скоро показват трудната ситуация на руснаците на фронта.

Междувременно Русия експулсира шестима британски дипломати. Федералната служба за сигурност в Москва е отнела акредитациите им заради доказателства, че са развивали и участвали в шпионска и саботажна дейност.

От външното министерство в Лондон определиха обвиненията като "напълно безпочвени".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна