Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато Левицата е нестабилна, се появяват субекти като "Възход" и "Величие""

Кирил Добрев: Кризата в ДПС дава огромен шанс на БСП да се върне в смесените райони

"Скоро ще се видим с Нинова в съда за конкретните ѝ твърдения"

| Интервю
Кирил Добрев
Снимка: Савина Спасова, БНР

Няма добро ДПС. Проблемите и кризата в ДПС дават огромен шанс на БСП да се върне в смесените райони. Това коментира Кирил Добрев, бивш депутат от БСП и изключен от Корнелия Нинова от редиците на социалистите, в интервю пред БНР.

"Отсъствието на БСП от водещите политически сили води до тази нестабилност. Стабилизирането в лявото ще доведе до ръст в гласовете на БСП. Когато БСП е нестабилна, се появяват субекти като "Възход"  и "Величие". Сигурен съм, че можем да се видим в челната тройка", оптимист е той за бъдещето на социалистите.

Той коментира, че "за голямо съжаление лидерският въпрос в БСП трябва да се реши след изборите":

"Ние трябва да изкараме кампанията в този вид. Нямам претенции за лидерско място и позиции в НС, аз съм минал своя връх в политиката, единственото, което правя е да подготвям млади кадри, имам възможност да преподавам."

На въпроса кого смята подходящ за лидер на БСП той каза:

"Това мога да посоча след кампанията, първо защото лидерите се раждат в битки и защото, този който може да изтегли БСП ще е следващият, естественият ръководител."

Кирил Добрев препоръча на политическите лидери да си преглътнат малко егото, "че толкова е омръзнало на хората, че можем да преминем към промяна на политическия модел". "Не знам какъв е моделът, той ще мине през Велико НС и там може да стане всичко“, предупреди Кирил Добрев.

Той благодари на всички, които са го номинирали, особено на хората от неговия край - Благоевград. А дали ще се включи в кампанията, ще реши Националният съвет следващата седмица.

Той припомни, че е напуснал депутатството, то не му е цел, за да влезе една прекрасна дама от Габрово. И допълни, че все пак се изкушава.

За отношенията му с бившия лидер на БСП каза, че е "приел обсесията на Нинова върху мен и не обръщам внимание":

"Заедно работихме близо 4 години и бях най-добрият организационен секретар и спечелихме 970 000 гласа. тя ги свали до 150 000 гласа", коментира Кирил Добрев.

Относно нейните атаки за бизнес интересите и връзките с други политически партии, Добрев заяви:

"Аз не водя война с Нинова тя води война с цялата наша партия. За твърденията от фирми никога по никакъв повод не съм боравил с държавен или обществен ресурс. Дойде и нейният ред, и скоро ще се видим с Нинова в съда за конкретните ѝ твърдения. Не е тайна, че имам ВЕЦ и в околията, и района няма безводие. За съжаление това са твърдения на бивш икономически министър и аз на 53 години съм решил да защитя честта на фамилията и ще се видим в съда с тази жена."

Той е категоричен, че когато не се издържаш от политика и не присъстваш там за пари, си далеч по-свободен. И напомни: "Левите идеи не минават пред портфейла, а през сърцето".

Той коментира, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в тежка ситуация.

"6 пъти печели изборите, не може да състави правителство и може да започнат вътрешнопартийни процеси. БСП има решение да не прави коалиция с ГЕРБ, но всичко зависи от изборните резултати и да се види новото ляво обединение какви резултати ще покаже", смята Кирил Добрев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна