Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В прокуратурата има мускетари, но не са на ръководни позиции"

Димитър Иванов: Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства

"В България няма един олигарх като хората"

| Интервю
Димитър Иванов
Снимка: Стопкадър, БНТ

Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства. В България няма политически убийства - дори Андрей Луканов беше убит по икономически подбуди, а не по политически. 

Това каза пред БНР Димитър Иванов, бивш ръководител на Шести отдел на Държавна сигурност, бивш издател на вестниците "Дума" и "Земя", а сега издател на вестниците "Русия днес" и "Китай днес", преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

"Конфликтът в ДПС има политически характер. Борбата е за овладяване на политическата партия ДПС, която евентуално след това да бъде използване като инструмент за някакви други цели".

Случващото се в ДПС той описа с думата "неразбория" и обясни като "сблъсък между политическата и корпоративната линия в партията". 

"Ахмед Доган е идейно-политическият лидер, тъй като той въплъщава в себе си основната характеристика на политическата партия - да има политика и идеология. ... Когато не е ясно една партия от чие име и в чия полза иска да упражнява властта, не може да се говори за партия, а за корпорация или за кръг по интереси", коментира той и прогнозира, че на изборите на 27-и октомври "основната членска маса ще се придържа в руслото на ДПС като политическа партия, а не в руслото на "ДПС-Ново начало" - като бизнес структура"

Според Димитър Иванов в България "няма един олигарх като хората":

"Един милиардер нямаме, те не са легитимни. Къде е новият Буров? Кой построи комбинат, кой направи световно производство? Има няколко изключения, не съм черноглед". 

В предаването "РадиоТочка" Иванов коментира свой текст във вестник "Земя", озаглавен "Добри думи за бедния Хусар", отнасящ се за Иван Гешев, публикуван, преди да бъде избран за главен прокурор:

"Срещу него се съсредоточиха всякакви атаки и то главно по линия на това, че той бил прост полицай. Иван Гешев не е прост полицай. Аз съм завършил същото училище, което и той. ... Ако приемем, че главният прокурор Гешев е "добрият Хусар", сгреших!".  

В прокуратурата има добри мускетари, но не са на ръководни позиции и затова тя се клати, смята Иванов:

"В моментът, когато там се излъчи силен лидер, тя ще се подреди".

Димитър Иванов прогнозира след седмите предсрочни избори да бъде съставен редовен кабинет, който "няма дълго да издържи".

Интервюто на Илия Вълков с Димитър Иванов можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна