Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните училища във Великобритания - първи без телефони в час

Снимка: БГНЕС

Финансирани от държавата училища в Англия ще бъдат първите без телефони в час. Достъпът до смартфони през учебния ден е ограничен с аргумента, че те оказват "катастрофално" въздействие върху децата.

T.нар. национални академии са училища, които се финансират директно от Министерството на образованието и са независими от контрола на местните власти. 

Тръстът Ormiston, който управлява 44 държавни училища, включително 32 средни училища, започна постепенно премахване на достъпа до телефони във всичките си учебни заведения в цялата страна. 

Този ход идва в момент, когато училищни ръководители и политици по целия свят обмислят по-строги ограничения за това как децата използват и взаимодействат със смартфони, включително скорошен доклад на френското правителство, който препоръчва забрана за телефони с активиран интернет за деца под 13 години и позволява достъп само до социални медии след 16 годишна възраст. 

Том Рийс, главен изпълнителен директор на Ormiston, каза, че статуквото в повечето училища, позволяващо на учениците да държат телефони през учебния ден, е неадекватен отговор на смущенията, причинени от телефоните на ученето и благосъстоянието на учениците. 

В интервю за вестник "Гардиън" Рийс заяви: "Виждаме огромни и реални опасности за психичното здраве след пандемията. Те не са само докладвани от самите нас, виждаме и реални опасения за самонараняване, опити за самоубийство, приемане в спешна помощ – това са факти от целия свят, включващи млади хора и юноши. Виждаме ясна връзка между това и по-специално използването на мобилни телефони и социални медии".

Министърът на технологиите Питър Кайл пък заяви за Би Би Си, че разглежда много внимателно австралийския опит за забраната на соцалните медии за лица под 16 години.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна