Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралф Петров: Бюджетът на Германия изтъня, комплексни са причините за кризата във "Фолксваген"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целият автомобилен бранш се вълнува от трансформацията, която се случва във "Фолксваген", един от най-големите производители в света на леки коли и №1 в Европа. Кризата във "Фолксваген" до голяма степен касае и другите производители в Европа.

Това прогнозира в интервю пред БНР Ралф Петров, главен редактор на българското издание на "Аутобилд," след като стана ясно, че автомобилният концерт закрива 6 завода и съкращава 20 000 работници.

"Хората се вълнуват от поддържането на автомобила и трябва да знаят какви автомобили ще се ревизират и как ще се поддържат. До голяма степен това е регулирано в Европа. В България има сервизи на официалните вносители и независими сервизи, които трябва да имат достъп до фирмената документация. В този процес автомобилните производители искат да запазят данните си, защото при насочване към нов бизнес да компенсират загубите, свързани с трансформацията в сектора. Притеснени са заради по-модерните коли, които се нуждаят от софтуерни ъпдейти", обясни Петров.

Според него причините са комплексни за трансформацията във "Фолксваген" и припомни, че брандът е претърпял финансов удар от дизеловия скандал в САЩ.

"Фолксваген се насочи към производството на електромобили в Германия и дълго време имаха финансовата подкрепа на държавата, която поемаше част от неговата цена. Това вече не е възможно. Бюджетът на Федералната република е изтънял след постковида и войната", коментира Ралф Петров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна