Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явлението Йоргос Лантимос и неговият филм "Благи деяния"

Време е да се забавляваме, развихрим, да се държим странно, да ближем кръв и плът и да се разголим, защото гръцкият режисьор Йоргос Лантимос ни кани на летен лагер и приказки край огъня с новия си филм "Благи деяния". След като предизвика истински фурор с последната си впечатляваща продукция "Клети създания", режисьорът-визионер, известен с мрачните си сюрреалистични разкази, събира любимите ни актьори за още едно нестандартно преживяване, което обещава да хипнотизира публиката за пореден път.

Антологията "Благи деяния" разглежда три самостоятелни истории, в които едни и същи актьори, сред които Ема Стоун, Джеси Племънс, Уилем Дефо, Маргарет Куали, Хонг Чау, Хънтър Шейфър, Джо Алуин и Мамуту Ати играят различен персонаж. Запознаваме се с мъж без право на избор, който се опитва да поеме контрола над собствения си живот; с полицай, който е разтревожен, че изчезналата му в морето съпруга се е завърнала и изглежда като друг човек; с жена, решена да открие конкретен човек със специални способности, на когото е предопределено да се превърне в изумителен духовен водач.

"Благи деяния е необикновено и провокативно кинопътешествие, изследващо темите за властта, контрола, свободната воля и динамиката на човешките взаимоотношения.

Йоргос Лантимоспровокира с арт филмите си. Осъществява пробив в киното с "Кучешки зъб" през 2009 година, който печели наградата "Особен поглед" на кинофестивала в Кан. С "Омарът" (2015 г.) и "Убийството на свещения елен" (2017 г.) той се утвърждава като новатор в европейското кино, след поредни 3 и 1 отличия в Кан. Комерсиалният му "Фаворитката" (2018 г.) печели "Оскар". А за  следващия му филм "Клети създания" (2023 г.) киноакадемиците зад Океана го зарадваха с четири статуетки.

Още за Йоргос Лантимос и филма му "Благи деяния" от разговора на Велин Манов с кинокритика Зорница Аспарухова в "Артефир", може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени