Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Инвестиционното предложение за Павликени е прикрито като производство на каменна вата, а е завод за изгаряне на отпадъци"

Десислава Стоянова: Надявам се ВАС да е на страната на гражданите

"Използвани са 15% от 1,7 млн. тона отпадъци, защо се дават още разрешителни за изгаряне"

| Интервю
Десислава Стоянова
Снимка: Ирина Недева

Имаме Девня, защото там се изгарят отпадъци, внесени от Италия, а до преди 2 години от Англия. Защо се издават още разрешителни за изгаряне, след като са използвани едва 15% от 1,7 млн. тона боклук, попита институциите Десислава Стоянова от "За Земята" в интервю пред БНР.

Тя е категорична, че изгарянето на отпадъци е опасно за здравето на хората и се позова на научни изследвания, които показват, че една от вредите на изгарянето е върху репродуктивността.

В предаването "Преди всички" Стоянова коментира проблема с инвестиционно предложение на Румен Гайтански за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в Павликени. Днес заседава Върховния административен съд и се очаква решение за въпросната инсталация.

"Надяваме се съдът да вземе страната на гражданите. Това инвестиционно предложение беше отхвърлено от РИОСВ Велико Търново и след обжалване – съдът разреши тази инсталация", каза Десислава Стоянова.

Тя предупреди, че хората от региона днес ще са пред ВАС, защото това, което се предлага като инвестиционно предложение, е прикрито като предложение за производство на каменна вата, а представлява завод за изгаряне на отпадъци.

"Има доста притеснения от такова огромно съоръжение. Най-вече фактът, че изгарянето на отпадъци предизвиква рискове за хората в региона, за което не се говори в България и на европейско ниво. Направихме доклад, публикуван през юли 2024 г. Представихме го заедно с "Ти решаваш" от Павликени, целта е да покажем количествата отпадъци, които се горят на територията на страната и разрешените капацитети за изгаряне. Всъщност никнат като гъби инвестиционните предложения. Ние нямаме нужда от тях, защото имаме цели за рециклиране", каза Стоянова.

И посочи, че през 2021 г. 28,2% само са рециклирани, а целта е 69% до 2030:

"Изгарянето заключва цялата система за управление на отпадъци. Имаме оператори, които могат да изгарят големи количества, а даваме разрешителни за нови капацитети", настоя тя.

Десислава Стоянова призова да не се забравя горещата тема за вноса на отпадъци, "затова имаме Девня, защото влизат през пристанище Варна Запад и се изгарят в Девня цимент и други оператори".

"Нашите колеги от Варна наскоро публикуваха статия с получена информация по "достъп до обществена информация" от различни институции. И стигнаха до високи цифри, установиха че 141 000 тона RDF постъпват в България и идват от Италия, преди 2 години от Англия. Не постигаме нашите цели за рециклиране, а инсенераторите предизвикват сериозни здравни проблем", коментира представителят на "За Земята".

И препоръча да се говори повече по проблемите с изгарянето на отпадъци и рециклирането, както и хората да имат повече информация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени