Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичното 18-о СУ е единственото с корейски и арабски, балът става все по-конкурентен за VIII клас

| Интервю
Снимка: Александра Михайлова

Столичното 18. СУ „Уилям Гладстон“ спази традицията и точно на 15 септември училищният двор бе пълен с ученици, учители и родители, за да изпратят старата година с работилници, веселие и спорт. А днес с тържествено посрещат новата учебната 2023/2024 г.

"Имаме голяма училищна общност. Вчера имаше между 5 и 7000 души в двора, Дадохме възможност родителите да участват, обикновено правим празниците си в събота и неделя,  за да се включат и бивши ученици, и родители", сподели в интервю пред БНР директорът на "Уилям Гладстон" Ралица Кирилова, която преподава и по история.

"Тази година около 2350 ученици прекрачват прага на 18-о училище със 7 паралелки в първи клас и 8 паралелки нови ученици. Днес ги запознаваме с района на училището, реда и новите им учители", каза Кирилова.

Тя е горда, че от година на година балът за прием в "Уилям Гладстон" става все по висок:

"Стана доста конкурентен и сме единственото училище с корейски език и паралелка с арабски. С китайски и японския имаме сериозна традиция и сме разпознаваеми. Имаме западни езици - училището стартира с френски през 1908 г. и тази година бяхме отличени с награда от френски посланик в България."

Кирилова е директор и преподава по история на XIIклас, защото е  за всеки директор е "важно да общува и това е единственият начин да се докоснеш до света на учениците, кое работи, кое не, да се усъвършенстваш, като учител, както да усъвършенстваш и материала, защото е доста сложен". 

"И най-важното е да дадеш добрия ролеви модел за формиране на тяхната критичност", убедена е Кирилова.

"Позитивно гледам на бъдещето на децата ми, интересно е , че имахме голяма подкрепа в началото на училището, имаше допълнителни уроци по български език и децата ми нямат проблем в комуникация с български и чужди съученици и нямаме притеснения", сподели Людмила Понтоки, родител на 3 дъщери, които учат в 18-о училище.

Те са от Украйна и са в България повече от 2 години. Момичетата са в VIII, X и  XII клас, учат немски,  френски и английски. 

"Най-голямата е с профил физика, което е мечтата ѝ  да стане астрофизик. Учи по много интересна програма и профил в „Уилям Гадстон“, и мисля, че ще е добре подготвена за влизане в университета", споделя майката и признава, че още след първата среща в столичното училище е разбрала колко голям късмет имат децата ѝ.

Училището е известно с мултикултурната си среда, защото в него учат деца от чужбина. Директорът Ралица Кирилова споделя, че имат две деца от САЩ, от Украйна от Русия, от Китай и едно от Япония.

"Силно развит е  доброволческият ни клуб, а децата, българи и чужденци, помагат в събота и в неделя в кухня за бедни в Дружба. Стават в 7 сутринта и отиват да белят картофи, което е всъщност училището на живота“, горд и директорът Ралица Кирилова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени