Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободен час = празник на доброто

Фестивалът на доброволчеството е този следобед в Борисовата градина

Снимка: timeheroes.org

Още към края на първия учебен ден деца и младежи ще имат свободен час.

Въпреки че, говорейки за класове и училище този израз има свой смисъл, "Свободен час" всъщност се казва фестивалът на младежкото доброволчество, организиран от „TimeHeroes“.

В третото издание са предвидени ще участват 11 неправителствени организации, подкрепящи различни каузи; четири вдъхновяващи личности с разнообразен опит и истории от света на доброволчеството; трима музикални герои и десетки почитатели на идеята, че всички имаме силата да променяме света около себе си, дарявайки време.

Те ще се съберат от 16 ч. на ул. "Незабравка" в Борисовата градина, но очакват много млади хора да се присъединят и споделят фестивала.

Там ще бъде даден старт и на новия сезон на ученическото доброволческо състезание "Купата на героите", което вече 5 години насърчава ученици между 7 и 19 години да се събират в доброволчески клубове и да организират и осъществяват инициативи в подкрепа на различни социални групи и каузи в градовете и селата, в които живеят.

През миналата учебна година (2023/2024) в „Купата на героите“ са взели участие 874 ученици с 27 доброволчески клуба от 14 населени места, които са осъществили 350 мисии в подкрепа на каузи, съобщи пред БНР-Радио София Моника Симеонова от „TimeHeroes“. И даде пример – младежи от техникума по фризьорство са отишли до близкия дом за възрастни хора и са ги подстригали.

Тъй като става дума за деца от 7 до 18 години обикновено при малките ръководител на съответния доброволчески клуб е класния учител.

Всеки месец има определена тема, в чиято област може да се подеме инициатива от доброволците, допълни Симеонова.


На фестивала в панела “На приказка за доброто” ще бъдат разказани и чути 4 вдъхновяващи истории, разказани от Михаела Качарова (доброволец, основател на Сдружение „Операция: Плюшено Мече”), Михаил Стефанов – част от екипа на Aurubis Bulgaria; основател и директор на младежкия фестивал по изкуствата The Bridge; създател на платформата за умения на бъдещето за тийнейджъри “Мини Машини”), Полина Голикова (тийнейджър и вдъхновен доброволец от Украйна), Рада Бонева (блогър и подкастър, позната онлайн като Thrift Sheep).

Посетителите на фестивала ще могат да разгледат и фотографската изложба "И аз съм тук", представяща историите на 9 жени бежанки, които живеят в България. Кадрите са дело на фотографа и създател на „Етюдите на София“ Иван Шишиев, а изложбата е по идея на Съвета на жените бежанки в България.

Фестивалният ден ще бъде озвучен от DJ сет на ГЕНА (So Called Crew) и концерт на Yana и Leena.

Чуйте повече по темата в разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени