Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ акцентира върху пътната безопасност

Откриването е на 16 септември от 18:30 часа

Снимка: Vivacom Art Hall Oborishte 5

На 16 септември от 18:30 ч. в галерия на "Оборище" 5 ще бъде открита благотворителната изложба с творби на Ани и Явор "Ключът е любовта: Отвъд видимото“

Това е втората изложба, създадена да продължи наследството на Анна-Мария Малчева и Явор Стоянов, чийто живот беше отнет на 8 май 2023 г., при пътен инцидент,  докато пресичаха пешеходна пътека на бул. „Сливница“. Това е и  първото официално благотворително събитие за Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта“.

Експозицията отваря една нова врата към непоказаното досега изкуство на Ани и Явор. Отвъд палитрата и обектива, отвъд кадрите, цветовете и формите, които може да анализира човешкото око.
"Ще ви представим творби, които могат да се видят само със сърцето", уверяват организаторите.

На откриването на изложбата ще бъдат представени и част от бъдещите инициативи на Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта“, която е учредена в обществена полза с мисия, насочена към подкрепа и насърчаване на развитието на таланти при децата, подрастващите и младите хора в областта на изкуството.
Тя  поставя фокус върху пътната безопасност и формирането на чувство за отговорност на пътя, защото войната по пътищата ежедневно и безжалостно отнема ценни човешки животи, които бихме могли да опазим.

Откриването на експозицията ще бъде подкрепено от известни личности от културния и обществения живот на България, които припознават каузата на фондацията – сред тях са писателят и психолог Радослав Гизгинджиев, журналистът и общественик Ива Дойчинова, Лилия Йотова – изпълнител на арфа, актрисата Дениза Павлова, Боян Бочев – журналист от БНР-Радио София, Андрей Арнаудов – продуцент, телевизионен водещ и съосновател на Сдружение „Движение за национална кауза“ и Bulgaria Wants You, журналистът Милена Златкова, Кирил Петров – актьор и журналист, предприемачът Йордан Жечев и Димитър Илиев – преподавател в НСА „Васил Левски“, сектор Автомобилен и мотоциклетен спорт.

Цели на благотворителното  събитие е да се даде възможност на повече хора да се докоснат до изкуството и душевността на Ани и Явор, както и чрез предлагане срещу дарение от творбите на Ани и фотографиите на Явор, както и чрез дарения от благотворители, да се съберат средства за подпомагане дейността на фондацията, също и да се повиши осведомеността за каузите и целите ѝ, да се привлече обществена подкрепа.

“За всички, които прегърнаха каузата – основно това, което ще говорим, е за формирането на чувство на отговорност на пътя, на изложбата ще загатнем и за началото на наши инициативи, за които  ще имаме нужда от подкрепата на цялото общество, на личностите от обществения и културния живот, на спорта, на хората от бизнеса, на институциите. Надяваме се да се обединим и заедно да се справим с безумията, които се случват по пътищата, защото човешкият живот е ценен и нямаме право да го губим по този начин, по който си отидоха Ани и Явор“, посочи Десислава Малчева, основател на фондацията “Ани и Явор: Ключът е любовта“.

Събитието е с вход свободен., Изложбата ще бъде отворена за посетители до 22 септември, включително.
Всеки ден между 16:30 и 18:30 ч. посетителите на галерията ще имат възможност да се срещнат с представител на Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“, който ще ги запознае както с творбите от изложбата, така и с настоящите и бъдещите инициативи.

Още от разговора на Боян Бочев с Десислава Малчева, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени