Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Правителство, но не като сглобката, а с мнозинство в парламента и коалиционно споразумение

Снимка: БГНЕС

Безспорно България се намира в тежък кризисен момент, политическата класа изпитва затруднение да изпълнява функциите си и да поема отговорност. Перспективата е да се направи коалиция, а в България е поредните избори, от които пак нищо не излиза, коментира бившият социален и външен министър и евродепутат Ивайло Калфин в интервю пред БНР.

Разцеплението в ДПС и БСП той обясни с дългогодишно изоставяне партийната идеология.

"Трябва да имат трайна идеология с трайни цели, това отдавна е изчезнало от БСП и от ДПС, която се позиционира като либерална партия, но поеха лостове, с които не да управляват партията си, а за други цели. Ако не се върнат на пистата на идеологията, ще станат излишни. Една политическа сила трябва да има ясна програма и да може да поема ангажименти, което означава да води обществения дебат. И затова не сме изненадани, че избирателят не е въодушевен да ходи на избори", коментира двете партийни кризи Ивайло Калфин.

Неговата партия АБВ също е в лявото обединение, но Калфин призна, че изчаква да види политиките и ангажиментите, защото до преди това БСП не е показала, че е лява партия. Той отрече насаждането от бившия лидер на БСП Корнелия Нинова за "консервативна левица". И е категоричен, че няма такова нещо, и напомни, че левицата трябва да дава решения и "носи силата на промяната, на толерантността, на равните възможности, а това не го виждам".

Според него има много разколебани избиратели и това е големият резерв на левицата. За него от всички партии най-добре стои ГЕРБ:

"Стои стабилно, понаучиха се и Борисов се държи адекватно, говори за съгласие, поставят интересите на държавата пред партийните, не го чувам от други лидери."

Акад. Николай Денков: Войната между олигарсите създава политическата нестабилностКирил Добрев: Кризата в ДПС дава огромен шанс на БСП да се върне в смесените райони

"Хубаво е да се върнем към начина, по който работи една демократична система. Избирателите подреждат политическите партии и трябва да направят правителство, но не като сглобката, а правителство с мнозинство в парламента и коалиционно споразумение.  Това не е прищявка, ето в Германия, Холандия, Белгия се прави така -  коалиционно споразумение, мнозинство в парламента и споделена отговорност", препоръча бившият министър на външните работи.

Той е убеден, че вдигането на данъците не е решение за пенсиите.

"За пенсиите, ако говорим по-скоро бих погледнал пенсионната система, там се направиха промени. Пенсионната система и осигуровките трябва да се разделят и да не се смесват със социална политика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени