Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заводи и магазини спряха работа заради наводненията в Централна и Източна Европа

Наводнените улици и къщи в град Клодзко, югозападната част на Полша, 15 септември 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Заводи и търговски обекти в Централна Европа спряха работа и затвориха врати заради наводненията, които досега взеха поне 10 жертви, станаха причина за евакуацията на хиляди хора и оставиха под вода десетки градове от Полша до Румъния, предаде Ройтерс.

Химическият завод "Боршодхем" (BorsodChem) в чешкия град Острава, който е частично притежаван от китайската група "Ванхуа" (Wanhua), днес ще бъде затворен, съобщи говорител на компанията.

Заводът за кокс "О Ка Ка Коксовни" (OKK Koksovny), един от най-големите производители на кокс за леярни в Европа, е спрял производството на химикали, но продължава да поддържа инсталациите за кокс на минимални нива, заяви говорител на дружеството.

"Водата се покачва и вероятно има пробив в изградените диги. Нямаме ток и загряваме батериите с коксов газ, за да поддържаме технологичния минимум", заяви той.

Граничните райони между Чехия и Полша бяха сериозно засегнати от порои през уикенда, наводнени са много къщи, има срутени мостове. Десетки села и градове в Източна Румъния също са под вода. 

Днес реките в района на чешко-полската граница се успокояват, но наводнения застрашават други райони, посочва Ройтерс.

"Веолия енерги" (Veolia Energie) беше принудена да затвори топлоелектроцентрала "Требовице", което спря доставките на топла вода и отопление за град Острава, се посочва в съобщение на компанията. Засега щети по централата няма, но ситуацията остава тежка, допълва съобщението. Дружеството очаква да възобнови дейността си до дни.

Полската верига за търговия на дребно "Жабка" (Zabka) съобщи, че е затворила около 80 свои магазина, главно в района на югозападния град Клодзко. Те са затворени заради опасност от наводняване, липса на електричество и евакуация на населението от региона. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени