Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Септември е по-скоро летен месец, отколкото есенен"

Симеон Матев: Идва затопляне с температури до 28 градуса

"Бурята Борис отслабва и ние ще останем в нейната периферия"

| Интервю
Симеон Матев
Снимка: Ани Петрова

Застудяването, обхванало страната, ще отмине в близките дни и отново ще станем свидетели на поредно затопляне и стойностите на термометрите ще достигнат от 23 до 28 градуса

Това каза пред БНР климатологът Симеон Матев.

Той подчерта, че септември е по-скоро летен месец, отколкото есенен.

Бурята Борис отслабва, изнася се към Средиземноморието, а ние ще останем в нейната периферия, съобщи Матев обясни, че нетипични атмосферни процеси се развиват над европейския континент през последните години:

"Преди 2 седмици имахме в Черноморския регион един подобен на Борис циклон, за щастие с по-малки размери, който се развиваше обратно - от изток на запад, т.нар. ретроградно движение. Сега Борис направи същия лупинг, вместо да се изнесе на изток, североизток, както е редно, той тръгна да се връща на запад, югозапад. Всичко това показва, че не са случайности тези събития, а имаме тенденция. Когато съпоставим тази тенденция с данните от архивите, показва, че зачестяват случаите на особено интензивни извалявания".

По думите на климатолога инфраструктурата в България "няма нищо общо с тази в страните от Централна Европа и ако тези валежи бяха паднали тук, всичко щеше да е под наноси и вода":

"Искрено се надявам, ако един ден това се случи и у нас, а то със сигурност някога ще се случи, всички институции да имат подготовката. Сега е моментът да се направи един разбор и да се види какво се е случило в Централна Европа". 

Интервюто на Диана Янкулова със Симеон Матев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна