Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

Премиерата на спектакъла е част от специалният сезон, с който Младежкият театър "Николай Бинев" ще навършва 80 години

13
Снимка: Гергана Дамянова

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа.

Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито море".


"Това са две миниатюри и когато има такива малки шедьовърчета, бисерчета, мини песи – те много често се играят в комбинация една с друга", обясни режисьорът на спектакъла Пламен Марков. По негови думи "Чарли в открито море" решава човешките проблеми, проблемите на обществото.

"Чарли" е една от първите пиеси на Славомир Мрожек. Написана  през 1961 година, тя разказва историята на един офталмолог, двама чудати пациенти и един (не)съществуващ враг, който може и да е извършил нещо ужасяващо, но може и да не е. Пиесата се занимава с това кой е всъщност Чарли и дали въобще човек е този, който е.

"В открито море" е една от най-успешните едноактови пиеси на полския драматург. Тя проследява съдбата на трима напълно различни корабокрушенци, които гладуват на спасителен сал насред морето, докато в един момент не им се налага да намерят демократичен и справедлив път към решението кой от тях да бъде изяден от другите двама.


Абсурдността в историите всъщност води до идеята за напълно възможната реалност.

"Мрожек е известен сатирик, затова по едно време не се връща в Полша, пиесите му са твърде сатирични и са на ръба на поносимото", "обяснява Пламен Марков за драматурга. – "Това е един световноизвестен комедиограф."

Според режисьора на "Чарли в открито море" ако сатирата мине в карикатура, която просто осмива едни лоши хора или явления, тя е беззъба. Когато обаче започнеш да се разпознаваш с онова богатство човешко, което си мислиш, че носиш, в едни абсурдни обстоятелства и не си сигурен ти самият как би постъпил, ако изпаднеш в подобна крайна ситуация, в каквато героите на тези две миниатюри са поставени, нещата стават по-разпознаваеми, без да спират да бъдат абсурдни.

Актьорите, които ще разиграят сатиричните сюжети на сцената на Младежкия театър, са Ахмед Юмер, Владислав Стоименов, Георги Гоцин, Кирил Недков, Светослав Добрев и Стефан Мавродиев. Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, а композитор е Калин Николов.


За това какво са 80 години за театъра Пламен Марков казва:

"Битка по пътя е. Никой театър не е велик или слаб, той се бори постоянно за своя нов облик, защото театърът - неговата драма и неговото величие, са в неговата сиоминутност. Те много бързо преминават, защото това е едно от последните все още живи изкуства и то се случва само - както са казали класиците - тук и сега и утре вече го няма. Театърът трябва да се бори непрекъснато, за да бъде на най-високото си ниво в общуването с публиката. Пожелавам на Младежкия театър да се бори, надявам се с тази премиера да помогнем за този път. Много често театърът е Чарли, който не е ясно кой е, но всички го преследват, за да го застрелят, и много често е на корабокрушенски сал в откритото море, така че има попътен вятър."

Целия разговор с Пламен Марков чуйте в звуковия файл.

Снимки: Гергана Дамянова / МТ "Николай Бинев"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени