Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народните приказки – прекият път към детската психика

Започнахме новия есенен сезон "За здравето" с пореден опит да проникнем в света на подрастващите и да предразположим детската душа към позитивни нагласи. Трудна задача в напрегнат и динамичен свят, с много изкушения и размити ценности. Но, както е казал Радичков, "длъжни сме да опитаме".

Заедно с психиатъра д-р Петя Терзииванова разсъждавахме върху, ако не странната, то различна гледна точка – как чрез народните приказки може да повлияем положително върху детската психика и да разберем по-добре техния свят? Какво ги вълнува, какво ги дразни, какво мечтаят и се надяват да постигнат. В книга по темата, чийто съавтор е д-р Терзииванова, проучване разкрива тази гледна точка, като са анализирани подходи, способи и техники, които биха помогнали в това усилие.

Винаги е деликатно навлизането в този свят, когато се формират характери и ценности, нагласи и настроения към света на зрелия човек. Оказва се, че народното творчество, особено приказките и приказните герои, са доста универсален подход с позитивен резултат.


В хода на съботната ни здравна среща разисквахме и други теми, като акцент поставихме върху дерматологията и международния форум на писателите-лекари.

Доц. Жана Казанджиева
По въпросите на т.нар. атопичен дерматит, познат като екзема, коментар направи доц. Жана Казанджиева. Тя подчерта, че от тази болест по кожата страдат доста българи и се увеличава сред популацията от всички страни по света. Заболяването не е характерно за определен сезон или възраст и при първи симптоми трябва да бъде потърсен специалист. Замърсената околна среда и все по-настъпващата химизация навсякъде в живота ни, са предпоставки за атопичен дерматит.


Проф. Златимир Коларов
Проф. Златимир Коларов – ревматолог и председател на Съюза на лекарите-писатели в България, анализира атмосферата на Международния конгрес, чийто домакин е Варна. За шейсет и шести път колеги от цял свят провеждат беседи, дискусии, литературни четения в тематичната плетеница между медицина и литература и споделят свои философски и професионални възгледи.
В края на септемврийската ни среща "За здравето", заедно с основния гост д-р Петя Терзииванова, направихме обобщение и анализ с психиатричен привкус за реалните възможности да бъде постигнато позитивно общуване с децата ни и разумен баланс между поколенията. Риторично попитахме и какви са вероятностите науката, образованието и интелигентността да бъдат своеобразен наркотик за младите, способен да измести електронните цигари, енергийните напитки и многобройните вредни изкушения и съблазни, но които са подложени поколенията ...?!

Снимки: Кирил Чобанов
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна