Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има опасност България да бъде извадена от ЕС и НАТО"

Евгений Кънев: Бюджетният дефицит остава голям въпрос за влизането ни в еврозоната

"Ще загубим парите по ПВУ, ако не се приемат трите закона преди изборите"

| Интервю
Евгений Кънев
Снимка: Личен архив

Инфлацията спада и се подобряват шансовете ни за еврозоната, но остава голяма въпросителна с бюджетния дефицит, който досега не е бил проблем, но може да се окаже такъв.

Това опасение изказа пред БНР икономистът Евгений Кънев.

"Индустриалното производство вече 19 месеца спада и има информация в медиите за затворени големи заводи с освободени хиляди хора, визирам случаите в Мездра и в Плевен от последните 2 месеца. ... Икономиката забавя темпове, а това се отразява на постъпленията в държавния бюджет и прави още по-важно получаването на втората вноска от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), която трябва да ни спаси от прекомерен дефицит". 

По думите му в трите закона, които трябва да бъдат приети по ПВУ, "се срещат изключително много интереси на някои политици":

"Тези закони биха разместили донякъде статуквото в България, доколкото това се отнася за промяна на начина на избиране на членовете на антикорупционната комисия, така и за подаването на сигнали за корупция, което се оказа сериозен въпрос за управляващите през миналото десетилетие. ... Ако нямат от какво да се притесняват, би трябвало да разрешат подаването на сигнали за корупция и преди 2021 г., но явно логиката е различна и предотвратяват тази възможност, което на практика е доказателство, че е имало такава корупция". 

Икономистът подчерта, че заради неприетите т.нар. антикорупционни закони са поставени "на кантар националните интереси - да се получи това финансиране по ПВУ, защото то касае изключително много слоеве от населението и сектори от икономиката":

"Това е много важно, защото България изключително много изостава. Поради факта, че има краен срок за усвояване на парите по ПВУ, това означава, че най-вероятно ще бъдат загубени тези пари, а те са милиарди. ... Трябва да се приемат тези закони сега, преди изборите, за да има време, докато текат изборите, ЕК да ги одобри като приемливи за нея, за да бъде получена тази втора вноска по ПВУ". 

Според Евгений Кънев има опасност България да бъде извадена от ЕС и НАТО:

"Опасността да напуснем и ЕС и НАТО в близко бъдеще не е малка, защото това се подготвя в момента". 

Интервюто на Диана Янкулова с Евгений Кънев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна