Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

Диригентът оглави Театрално-музикалния и филхармоничен център

| Интервю
2
Снимка: Данче Бозаджиева

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра, така и за изграждане на съвсем нов репертоар.

"За последните две години Филхармонията е имала 15 концерта общо. И това не е по желание на оркестрантите, а заради пренебрежителното отношение на предишното ръководство. От 55 души оркестранти преди три години, института го заварих с 24, което е много болезнен проблем, защото едни от най-добрите музиканти вече са в други оркестри и връщането им става сложно."

Левон Манукян, който е работил като диригент на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ преди време, е решен да възроди оркестъра - заплатите на музикантите вече са повишени, а на призивите за работа в симфоничния състав вече са откликнали много инструменталисти, повечето чужденци. 

Вече е в ход организацията на цикъл от концерти под надслов "Фаталната Девета симфония", който ще бъде осъществен през 2025 г., а откриването на новия сезон ще бъде на 1 октомври, Деня на музиката, в зала "Филхармония" под диригентството на Левон Манукян и солистка - именитата пианистка Милена Моллова.

Плановете на новия директор са амбициозни. Какво предвижда да промени и надгради Левон Манукян в Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград той разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна