Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Интел" отложи отварянето на европейски фабрики

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със Съединените щати и Китай.

От Интел обявиха, че ще отложат с около 2 години отварянето на фабриките в Полша и Германия заради обновена оценка на търсенето на продуктите им на глобалния пазар. Компанията е традиционен и основен производител на миркочипове в световен план.  Директорът й Пат Гелсингър, цитиран от Франс прес, изтъква, че наскоро отвореното нейно предприятие в Република Ирландия ще остане водещото за Европа.

Миналата година германските власти увеличиха участието си в бъдещата фабрика на Интел на 10 милиарда евро. В Полша компанията получи от правителството 1 милиард и 800 хиляди долара, за да ускори изграждането на предприятие за полупроводници до Вроцлав.

Не е ясно как властите в двете страни ще реагират на анонса на Гелсингър, но той идва в момент, в който Европейският съюз има обща цел да повиши технологичния си капацитет на фона на конкуренцията със Съединените щати и Китай.

От Интел обявиха също, че ще получат 3 милиарда долара директно финансиране от Вашингтон, за да се увеличи производството на полупроводници за американската армия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна