Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

| обновено на 17.09.24 в 12:19
Снимка: БТА

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова, доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за необходимостта от план за защита на здравето по време на горещи летни вълни в България.

"Сега, когато предстоят хладните месеци, е добре да се направят планове и разчети какво може да се направи, така че да се намали смъртността по време на горещите вълни за следващото лято", споделя Спасова. Тя допълни, че вече е проведен предварителен разговор със Световната здравна организация, като предстои събирането на заинтересованите лица за изготвяне на национален план.

Спасова отбеляза също, че като експерт е предложила включването на такъв план в "Плана за устойчива енергия и климат" на Столична община. Въпреки това, в отчета на общината липсва информация дали такъв план вече е разработен. Според нея изследванията показват, че такива планове могат да спасят до 80% от потенциалните жертви на горещи вълни. Тя даде пример със Западна Европа, където, ако тези планове не бяха приложени, жертвите щяха да бъдат с 80% повече, а при възрастните хора дори с 100%.

"Може би именно липсата на такъв план е причината България да се нареди на второ място в Европа по брой жертви на горещи вълни, след Гърция", коментира Спасова. По нейни изчисления, през изминалата година в България около 1500 души са загубили живота си вследствие на горещите вълни, което е три пъти повече от жертвите на пътно-транспортни произшествия за същия период.

Тя подчерта важността на градоустройството като мярка срещу горещите вълни, както и на повишаването на обществената осведоменост относно правилното поведение в такива ситуации.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна