Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации"

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" - това стана ясно от представянето на състава на новата Комисия от председателката Урсула фон дер Лайен на Европейския парламент в Страсбург.

"Трябва да поставим проучванията и иновациите, науката и технологията в центъра на нашата икономика. Захариева ще помогне да се гарантират повече инвестиции и да фокусираме разходите си върху стратегическите приоритети", каза при представянето ѝ Фон дер Лайен.

Ресорът на настоящия български еврокомисар Илиана Иванова и на предшественичката ѝ Мария Габриел бе "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж". В следващата Комисия Екатерина Захариева наследява от него изследванията и иновациите, но другата част от този ресор е допълнена към ресора на малтиеца Глен Микалеф, който ще отговаря и за справедливостта между регионите. 

В новата Комисия влизат 11 жени, което е 40 на сто от нейния състав, подчерта Фон дер Лайен и уточни, че в началото предложенията за тях са били далеч по-малко.

"Работих усилено със страните членки, за да ги докарам дотолкова", каза тя. В нея изпълнителните заместник-председатели ще бъдат 6 - 4 жени и 2-ма мъже

Първи от тях е испанката Тереса Рибера, която ще отговаря за чистия, справедлив и конкурентоспособен преход. Еврокомисарят от Франция Стефан Сежурне, който замени кандидата Тиери Бретон, ще отговаря за просперитет и индустриалната стратегия. Прави впечатление, че два ключови ресора са дадени на балтийски страни - както е известно, естонката Кая Калас ще бъде върховен представител по външната политика и сигурност, а литовецът Андрюс Кубилиюс - за отбраната и Космоса. Латвиецът Валдис Домбровскис, който е изпълнителен заместник-председател и в тази Комисия, получава икономика и продуктивност.

Прави впечатление и рязката промяна в ресора на унгарския еврокомисар Оливер Вархей, който досега отговаряше за разширяването - в новата Комисия ресорът му ще бъде здравеопазване и благосъстояние на животните, но също така в отговорностите му влиза и изграждането на Европейския здравен съюз и работата по борбата с рака и превенцията.



По публикацията работиха: Георги Николов, Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна