Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елина Нинова: Хората да вдигнат глави и да преоткрият красивите сгради в София

| Интервю
Снимка: БТА

Хората в София да вдигнат глави и да погледнат, и преоткрият  тези красиви и емблематични сгради в София, е целта на изложбата "София, уловена във времето", сподели в интервю пред БНР авторката Елина Нинова.

Фотографската експозицията е посветена на Деня на София и може да бъде разгледана и през октомври в Националния политехнически музей  на ул. Опълченска 66.

"В нея са показани емблематични сгради и градски пространства, сътворени през вековете и оцелели до наши дни. Присъства и най-емблематичната - базиликата Света София, изградена IV  - VIвек, дала името на града. Също така обхваща и сгради от Османския период с фотография  на Боюк Джамия, където днес е Археологическия музей, най-старият в София и България от 1882 г.", разказа за изложбата си Елина Нинова.

И признава, че за нея най-красивата и най-пищна сграда е тази на Народния театър "Иван Вазов", творение на немски архитекти. Най-много са фотографиите ѝ на сгради, изградени след Освобождението, когато настъпва истинският подем в строителството и София добива своя европейски облик.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна