Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков: Документ на ДА "Архиви" опроверга обвиненията към Иван Иванов

"Паметник на кмета на София от 1934 до 1944 г. ще има. Въпросът е колко дълго ще се излагат душманите на тази благородна идея."

| Интервю
Проф. Вили Лилков
Снимка: Савина Спасова

Нека всички знаят, че каквото и да се опитват да правят срещу поставянето на паметника на кмета на София Иван Иванов (1934 – 1944), няма да успеят. Паметник ще има, въпросът е, колко дълго душманите на тази благородна идея ще стават за резил пред гражданите на София.

Това обеща общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков в интервю пред БНР.

В предаването "12+3" той обясни, докъде е стигнала процедурата, коментира недоказаните обвинение към Иван Иванов и демонстрира увереност, че ще доведе докрай поставянето на паметник.

"Последното, което получих е позиция на Държавна агенция "Архиви"  с печат и подписано от директора доц. д-р Михаил Груев. Там се пише, че обвиненията в антисемитизъм на Иван Иванов практически не намират потвърждения в богатия документален фонд в Държавната агенция и няма данни, доказващи неговия антисемитизъм. И допълва, че разглеждайки протоколите на Столична община за периода 1934 – 1944 става ясно, че до войната когато управлява всяко от 6-те районни кметства са помагали на евреите", опроверга обвиненията Вили Лилков.

Той уточни, че има положително становище на три комисии на СОС за поставяне на паметника, но докладът, внесен от него и включен в дневния ред на последната за сезона сесия през юли т. г., не е гласуван.

"При мен дойдоха съветници и ми казаха, да отложим гласуването, защото върху групата им се оказва ужасен натиск от НС", призна Вили Лилков.

Той посочи, че има много мощна подкрепа за поставянето на паметника на Иван Иванов от евреи, историчи, учени и интелектуалци.

Мястото за паметника засега е на метростанция "Васил Левски", където за първи път е бликнала питейна вода от Рилския водопровод.

Самият Вили Лилков през 2016 г. е представил идеята си и е имало дискусия пред "Шалом" и е получил съгласие за поставенот на паметника.

Духовете се разбунили през 2021 г. под натиска на живеещата в чужбина Леа Коен, твърди Вили Лилков. 

"Започнаха да се тиражират приказки, че Иван Иванов е антисемит. Започна кампания, която ме изумява, защото документите показват, че няма антисемитска дейност", заяви проф. Лилков.

И посочи истинската причина за обвиненията. Според него в България, в последните години това обяснява обръщането на позициите, се насажда за отговорността на държавата ни за унищожаването на македонски и беломорски евреи: 

"И тази позиция се вменява на държавата и РСМ я използва. Трябва всички да защитим, не само името на Иван Иванов, но и на България, за това което я обвиняват. Тези обвинения идват от вън."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна