Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рим посреща изложба с творби на легендарния български бас Никола Гюзелев

Снимка: БГНЕС

На 20 септември в галерия "България" в Рим ще бъде открита самостоятелна изложба с творби на прочутия оперен бас и академичен художник Никола Гюзелев. Това събитие се осъществява в сътрудничество с Българския културен институт в Рим, съобщават организаторите. По-рано тази година, на 30 май, в Сполето – един от централните италиански градове на изкуствата – бяха изложени негови картини, като част от програмата на фестивала "Менотти арт".

През септември, на 30-и, в рамките на същия фестивал, на Гюзелев ще бъде посветена престижната награда на името на известния диригент Томас Шиперс. Публиката ще има възможност да се наслади на незабравими видеозаписи от изпълненията на Никола Гюзелев, съхранени в златния фонд на театър "Реджо" в Парма.

На 5 октомври в Софийската опера ще се проведе юбилейният концерт, на който ще бъдат връчени петите международни награди „Никола Гюзелев“ за оперно-изпълнителско и изобразително изкуство. Сред тазгодишните лауреати са известни имена като сопраното Александрина Пендачанска, басът Бисер Георгиев, мецосопраното Даниела Дякова и диригентът Найден Тодоров. Тази почит към големия български артист завършва с още едно събитие – на 3 декември в галерия "Средец" в София ще се открие изложба с творбите на Гюзелев.

Тази година отбелязваме 10 години от смъртта на Никола Гюзелев. В тази връзка, Ана-Мария Гюзелева, президент на Фондация "Никола Гюзелев", бе гост в ефира на предаването "Нашият ден", за да сподели подробности за предстоящите събития.

"Изложбата в Рим е резултат от съвместната работа между нашата фондация и Българския културен институт в града. Очакваме присъствието на представители от различни среди, а интересът от страна на италианската публика е голям благодарение на отличната реклама и популяризиране, осъществено от института", споделя Ана-Мария Гюзелева.

Тя разказва още, че Никола Гюзелев е бил изключително еклектичен артист. Мнозина го познават главно като певец, но малко хора са запознати с таланта му на художник. "Той винаги е казвал, че изобразителното изкуство му помага в изграждането на образите на сцената", обяснява Гюзелева. Един от емблематичните моменти, които тя си спомня, е как Гюзелев, по време на репетиции в Софийската опера с маестро Найденов, веднага се включвал в работата, въпреки че сутрешните репетиции са били трудни за певците. Маестрото прави пауза и шеговито казва на колегите – "Вижте как учат пеене в Художествената академия", добавя тя.

Никола Гюзелев остава в паметта на хората не само като голям артист, но и като човек със слънчев характер и сърдечност, която привличаше хората около него.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Никола Гюзелеве роден в Павликени на 17 август 1936 г. Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Започва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст изпълнява главната роля в оперната постановка „Малкият цигулар" в родния си град. На същата възраст осъзнава, че има и дарба на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини.

Никола Гюзелев пее на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония. Негови партньори на сцената са били Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Елена Образцова, Франко Корели, Джоан Съдърланд, Лучано Паваротти, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Грейс Бъмбри, Лео Нучи.

Никола Гюзелев е носител на най-високи отличия на България, Италия и целия оперен свят. През 1994-1996 г. е официалното начало на неговата педагогическа дейност, когато е директор на българската академия за култура в Рим, на името на ’Борис Христов, и подготвя два курса млади талантливи певци.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна