Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона "Борис"

Снимка: БТА

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който причини наводнения и взе жертви в Централна и Източна Европа. Главчев коментира и подготовката за предсрочните парламентарни избори:

"Европейският циклон за наше щастие, подминава България към момента, но не може само да разчитаме на природата и на късмета ни", каза премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Вчера Министерският съвет се е свързал с областните управители на населените места по течението на река Дунав:

"Тъй като виждаме, че там има притеснения. Вчера в Будапеща се е вдигнало достатъчно високо нивото. Валежите в Австрия оказват своето влияние. Най-простите процеси като се следят е очевидно, че и тук ще се повиши нивото на река Дунав. Дано да е достатъчно малко това повишение".

Премиерът коментира и подготовката на изборите на 27 октомври. Очаква се в петък в Министерството на електронното управление да бъдат изтеглени номерата на машините за вота, което е част от етапа на удостоверяването на устройствата:

"То ще бъде публично, прозрачно, за да докажем отново нашите намерения да изпълним всичките си задължения".

Главчев определи като перспективен новия ресор "Стартиращи компании, изследвания и иновации", който България получава в ЕК:

"Ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното. Мисля, че госпожа Захариева ще докаже и този път възможностите си. Нека ѝ пожелаем успех при изслушването пред Европейския парламент".


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна