Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Компенсацията за ток на бизнеса да е бърза, за да не влияе на инфлацията

| Интервю
Васил Велев
Снимка: Савина Спасова

Програми за компенсиране на високите цени на тока трябва да действат автоматично, защото забавянето води до вдигане не инфлацията. Това предупреди председателят на АИКБ Васил Велев в интервю пред БНР.

Цените се покачиха бързо в началото на второто полугодие, а програма за компенсиране имаше за първото полугодие, но не се наложи да се използва, коментира той днешното решение за получаване на компенсации за ток над 180 лв. за киловатчас. 

"ЕС като нашата, мила Татковина се занимава с второстепенни въпроси и конкурентоспособността на европейската индустрия не е на дневен ред. Става дума за абсолютен дисбаланс в рамките на ЕС. Проблемът трябва да се реши, но не сме оптимисти, че бързо ще стане. Затова програми за компенсиране на  надвзетото да действат автоматично, за да не се натрупват такива задължения и напрежение, които отпушват инфлацията", категоричен е Велев.

Румен Гълъбинов: Похарчихме получените пари по ПВУ за текущи нужди

И даде пример с 2021 г.:

"Закъсняхме с програмата компенсиране и затова имахме по-висока инфлация от другите страни, и затова не сме в еврозоната."

Парите ще бъдат бързо преведени на бизнеса за юли и август, а за септември ще влязат директно във фактурите.

"Ние казахме, че имаме Европа на 3 скорост, Северна с 4 пъти по-ниски цени, Западна с 2 пъти по-ниски, отколкото са в Източна Европа. Причината са няколко и се наслагват. Не е само, че Украйна от нетен износител се превърна във вносител, въпреки че и това играе роля. Няма достатъчна свързаност на пазарите, въпреки че трябва да е еднаква цената в Европа, това води до влошаване на конкурентоспособността на компаниите в Източна Европа и подклажда инфлацията", каза Васил Велев.  

Той обясни, че програмата на правителството не е била нотифицирана от Брюксел, "защото не бяха включени мрежовите оператори и ЕРП-ата, сега са включени и това прави програмата утвърдена от Брюксел". 

Необходимият финансов ресурс ще се вземе от Фонда на енергийната система.

"Защото, когато се компенсират всички по един и същи начин, не е държавна помощ. Ако се беше забавила компенсацията още малко, щеше да действа на инфлацията, защото компаниите започват да калкулират тези по-високи цени в стоките и услугите", каза председателят на АИКБ.

Той припомни, че румънският министър на енергетиката е поискал Брюксел да плати сметката, защото в случая разликата ние си плащаме със свръхпечалбите. "Несправедливо е да плащаме цялата сметка", каза Велев.

И допълни, че индустрията е със спад 19-и месец, икономиката ни е на изкуствено дишане с взетите заеми и с дефицити, които правим в бюджета.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени