Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: "Хизбула" е обезглавена, вече загуби управление и контрол

"Големият въпрос е къде стои Иран и дали ще остави "Хизбула" сама, както направи с "Хамас"

| Интервю
Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

"Хизбула" е обезглавена, вече загуби най-важното - управление и контрол.

Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф.

Той подчерта, че в медиите в Израел вече се говори, че евентуално ще бъде убит лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала. Преди това бившият шеф на МОСАД информира, че от организацията знаят къде се намира Насрала. 

По думите на журналиста има един важен въпрос, който трябва да бъде зададен:

"Откъде израелците са знаели за съвещанието на ръководството на елитната бригада "Радван", което се е провеждало три етажа под земята в една сграда в предградието на Бейрут, където е бастиона на "Хизбула", за да отидат и да сринат цялата сграда, заедно с всички хора, които са се намирали в нея, защото това за тях е една невероятна възможност, която се е отворила и няма да се случи друг път? Така ликвидираха, бих казал обезглавиха "Хизбула", която вече загуби, т.нар. във военното дело, управление и контрол".

Според Мохамед Халаф остава неясно защо Израел не използва настъпилото объркване и хаос в "Хизбула", за да направи сухопътна офанзива в Ливан:

"Дали това ще се случи? ... Много трудно може да се очаква това, защото лидерът на "Хизбула" преди два дни - след клането, както го наричат те, с пейджърите - в речта си каза, че няма да позволят на израелските граждани да се върнат, докато премиерът Бенямин Нетаняху не спре войната. Но Нетаняху отговори, че дали те искат, или - не, Израел ще направи всичко, за да върне евакуираните граждани на Израел в домовете им в северните части".

Прогнозата му, базирана на коментари на военни анализатори в различни израелски медии, е, че с всичко, което се случва, "Израел подготвя почвата за сухопътна операция, която ще премине през Голанските възвишения, оттам ще обграждат различните позиции на "Хизбула". 

Войната в Газа е почти приключила, смята журналистът:

"Там има само специални военни операции, когато получават разузнавателна информация къде се намират лидерите и бойци на "Хамас" и веднага атакуват с дронове, с ракети или с F-35".

Големият въпрос е къде стои Иран и дали ще остави "Хизбула" сама, както направи с "Хамас", изтъкна Мохамед Халаф.

"Всичко се състои в това - "Хизбула" да се съгласи да изпълни Резолюцията на Съвета за сигурност към ООН N1701 от 2006 година. Документът задължава "Хизбула" да изтегли военната си инфраструктура и бойци на 18 км , за да стигне зад река Литани. Резолюцията предвижда още през 2006 г националната армия на Ливан да превземе тези позиции, вместо "Хизбула" и да се разположи на границата с Израел", обясни журналистът и добави:

"Що се отнася до войната в Газа, премиерът на Израел излезе с ново предложение за прекратяването й: да бъдат освободени всички заложници срещу определен брой палестински затворници в Израел; разоръжаването на "Хамас" и осигуряване на лидера на организацията сигурен коридор за напускане на ивицата с възможност да отиде в трета държава. Планът предвижда и нов механизъм за управлението на Газа".

Интервюто на Снежана Иванова с Мохамед Халаф в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени