Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета" – за 23-ти път в "Двореца"

В Държавния културен институт "Двореца" - Балчик се открива 23-тото издание на артпленера "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета". Ще бъде представена пред публика мултимедийна презентация на тема: Държавен културен институт "Двореца" и пленер "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета" – 15 години творческо партньорство в годината на стотния юбилей на "Двореца".

През празничната 2024 година, в която ДКИ "Двореца" чества 100-годишен юбилей от създаването си се откроява и още един по-малък, но важен юбилей – 15 години сътрудничество между ДКИ “Двореца“ и пленера "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“.

Андрей ЯневПленерът и за кратко фестивал е основан през 2001 г. Не е прекъсвал изданията си вече 23 години. Значим период за културен форум, натрупал богата история. От основаването си до днес той се радва на сътрудничество с Община Балчик, а от 2009 г. е началото на партньорството и с ДКИ "Двореца". 

Над 55 са авторите, взели участие за последните 15 години в "Художници, Балчик, Любов". Във времето са създадени огромен брой произведения, със сюжети от градините и ландшафта на това неповторимо място. В колекцията на културния институт са постъпили над 80 творби от пленера. Тази година  пленерът "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета", ще бъде под надслов “Срещи с безкрая“. Очакван форум, събиращ автори от различни поколения, които ще работят, ще обменят идеи и ще оставят свои творби във фонда на ДКИ "Двореца" и ХГ Балчик. 

В тазгодишното издание участие вземат: Аделина Попнеделева, Георги Андонов, Деля Чаушева, Димитър Каратонев, Стоян Илев, Андрей Янев. Изявени автори, всеки в своята област, с индивидуален творчески облик, но обединени от източника на вдъхновение и съмишленици в намерението си за нови открития и изненади в процеса на работа. 

В края на пленера, на 1 октомври, ще бъде подредена изложба в ХГ Балчик от нарисуваните по време на пленера творби, които ще попълнят фондовете на ДКИ "Двореца" и ХГ Балчик.

Димитрина Кюркчиева разговаря в “Артефир” с художника Андрей Янев – съорганизатор на артпленера "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета". Чуйте звуковия файл.

Снимка – ДКИ "Двореца" и личен архив на Андрей Янев
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени