Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

6
Венета Велева
Снимка: Личен архив

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена. 

Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист. 

Венета работи в областта на художествената керамика и стъклото, скулптурата, живописта и колажа


Участвала е в десетки изложби и пленери, свързани и с работата й в Художествената галерия в Добрич, има и четири самостоятелни изложби – в Кипър, Белгия, София и Троян. 

Как творците виждат заобикалящата ни действителност и помага ли изкуството да я преодоляваме по-лесно, откъде черпи тя вдъхновението си и притежава ли по малка частица от душата на автора си всяко произведение:

"Аз съм един щастлив търсач, който преминава през различни етапи от живота си, мога д кажа, че съм артист, който рисува. 


Занимавам се с керамика, стъкло, живопис, рисунка, колаж и хартията, глината, стъклото, боите, платната - всичко това са различни аспекти от мен

Вярвам, че всички деца се раждат артисти, но това трябва да се развива! Така беше и при мен. Изкуството дойде при мен най-напред през художественото училище в Троян, специалност "Керамика", там се влюбих в глината. После се записах и учих "Икономика", беше интересно, но после се завърнах отново към изкуството и така вече 30 години, разказа Венета Велева.


Още по темата в интервюто на Мая Райнова с Венета Велева за рубриката "Горещи сърца". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна