Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Европа единствено в България се използват само принудителните мерки на съдебното изпълнение

Това е снимка на Николаос Янис, председател на Гръцката камара на съдебните изпълнители, Георги Дичев - на българската и Илиас Ципрас, заместник - председател на ГКСИ и член на ръководството на Европейската камара на съдебните изпълнители.
Снимка: Силвия Великова

България е единствената държава в Европа, в която спрямо длъжниците се използват единствено принудителните мерки на съдебното изпълнение. Това обяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев на конференция с участие на представители на гръцката Камара на съдебните изпълнители. На форума бяха обсъдени най- новите европейски тенденции в сферата на съдебното изпълнение.

Доброволното изпълнение е най-популярно в държавите от Северна Европа. Там 80% от ангажиментите на съдебните изпълнители са свързани именно с тази щадяща съдебната система и длъжниците процедура. Тя обаче става все по-използвана и в страни, близки до България – Гърция, Румъния, Черна Гора, Словения. В съседна Сърбия например всички комунални вземания на доставчици за ток, вода, телефон и т.н. задължително се събират от частни съдебни изпълнители по реда на доброволното изпълнение. Само ако при него не се постигне резултат, тогава се пристъпва към традиционното принудително изпълнение, стана ясно на форума.

В Гърция от тази година съдебни изпълнители могат да констатират фактически обстоятелства, като съставят протокол, който се ползва за доказателство в съда. Процедурата има много широко приложение – документиране на факти, свързани с пътно транспортни произшествия, през спорове при некачествено строителство и ремонтни дейности и за вдигане на шум през нощта от заведения или съседи, до констатиране на отказ на свиждане на родител с дете и документиране на обстоятелства в електронното пространство относно SMS-и, имейли, публикувана информация в интернет в медии, социални мрежи и т.н. 

Тази дейност има много предимства, но най-същественото е, че води до значително съкращаване на сроковете и разходите при събиране на доказателства в съдебната фаза, тоест до по-бързо и ефективно разрешаване на споровете в съда, съответно и до намаляване на съдебните дела като превенция, казаха от Камарата на гръцките съдебни изпълнители. Нейните представители изразиха надежда скоро и българския законодател да оценят предимствата, както на доброволното изпълнение, така и на процедурата по удостоверяване на факти, което, според тях, би подобрило както двустранното, така и европейското сътрудничество в тази сферата –в интерес на националните съдебни системи и на европейските граждани.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени