Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Запрянов: Евакуацията на българите от Ливан ще се осъществи с правителствения самолет

4
Снимка: Румен Сарандев

Евакуацията по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, ще се осъществи с правителствения самолет. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов, който поздрави курсантите и студентите от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" при откриването на новата учебна година. 




В момента върви процес на подготовка за тази евакуация, нашите структури са включили в този процес на подготовка, подчерта министър Запрянов. Евакуацията ще се извърши с помощта на партньорите от НАТО, допълни Запрянов. 

Списъците с имената все още се уточняват, според информацията към този момент два полета ще бъдат достатъчни, допълни Запрянов. 

Черната кутия на катастрофиралия учебно-боен самолет, заедно с екипа, са изпратени в Чехия, съобщи още Запрянов. Той допълни, че след разчитането предстои представяне на доклад на комисията. Освен данните от кутията, прокуратурата проверява и всички документи, допълни Запрянов. Ще бъде направен комплексен анализ, посочи той. "Кутията ще даде отговор на въпроса за действията на машината и пилотите", каза още служебният министър на отбраната. 

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" е едно от водещите военноморски училища в света. Годината е особена, защото ще трябва да сменим началника на висшето училище. Моето присъствие е жест и уважение към флотилен адмирал Боян Медникаров за неговия изключителен принос. Пожелавам на флотилен адмирал Калин Калинов да развива и издига авторитета на училището, каза още Атанас Запрянов. 





По публикацията работи: Олга Карова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна